Primă record. Red Bull plăteşte peste 200 de milioane de euro familiei unui fost fermier thailandez, crescător de raţe

Compania de băuturi energizante Red Bull a plătit peste 550 milioane de euro fondatorilor săi, inclusiv familiei unui fost fermier thailandez care a inventat băutura populară ca „leac pentru mahmureală”, în anul 1976.

23 nov. 2020, 20:13
Primă record. Red Bull plăteşte peste 200 de milioane de euro familiei unui fost fermier thailandez, crescător de raţe

Red Bull a plătit 211,4 milioane de euro în dividende anuale familiei lui Chaleo Yoovidhya, inventatorul băuturii, care a murit în 2012.

Potrivit The Guardian, alte 343 milioane de euro i-au fost plătite lui Dietrich Mateschitz, austriac care a descoperit că băutura, numită în limba thailandeză Krating Daeng, l-a ajutat în problemele cu oboseala în timpul unei călătorii de afaceri, în 1987, și a colaborat cu Yoovidhya în a promova Red Bull în străinătate.

Băutura, care le-a promis clienților Red Bull „aripi”, i-a transformat pe ambii bărbați în multimiliardari. Yoovidhya, care s-a născut din părinții săraci, imigranți chinezi, în provincia Phichit din nordul Thailandei, şi care trăia din creşterea raţelor şi comerţul cu fructe. El era a treia cea mai bogată persoană din Thailanda, cu o avere estimată la 5 miliarde de dolari la momentul morţii sale, la 88 de ani, în 2012.

Citeşte şi Propunerea unei eleve pentru îmbunătățirea predării: „Profesorii de la oraş să se schimbe cu cei de la sat”

Dietrich Mateschitz, un expert în marketing farmaceutic, care a călătorit în mod regulat în Thailanda, a cumpărat o participație de 49% la firmă în 1987, a început să modifice formula băuturii pentru a respecta standardele internaționale și a distribuit-o în întreaga lume.

La momentul actual se estimează că Dietrich Mateschitz, ajuns la 76 de ani, a acumulat o avere de 27,5 miliarde de dolari, făcându-l cea mai bogată persoană din Austria și între primii 60 cei mai bogați oameni de pe planetă, potrivit revistei Forbes. Între altele, el deţine Castelul Thalheim, de lângă Viena, și Insula Laucala, din Fiji .