Prima slujbă de duminică după starea de urgenţă ca urmare a epidemiei de COVID. Preoţii nu vor împărtăşi credincioşii

Credincioşii se întorc de astăzi la biserici. Are loc prima slujba de duminică după starea de urgenţă ca urmare a epidemiei de coronavirus. Slujbele se ţin în aer liber, în curţile lăcaşelor de cult, dar la final nici o persoană nu se va putea împărtăși, a anunţat BOR. Împărtaşania va fi fi reliată după găsirea unei soluții, în contexul pandemiei de coronavirus, a anunțat Biserica Ortodoxă Română.

RomaniaTV.net
16 mai 2020, 18:56
Prima slujbă de duminică după starea de urgenţă ca urmare a epidemiei de COVID. Preoţii nu vor împărtăşi credincioşii

Astăzi se oficiază prima Liturghie după redeschiderea bisericilor, însă fără împărtășanie. Slujbele nu se mai țin în interiorul lăcașurilor de cult, ci în curte, cu respectarea distanțării sociale. Bisericile vor fi redeschise doar „accesului credincioșilor pentru rugăciune individuală, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție”. 

De asemenea, credincioșii trebuie să poarte masca de protecție. 

„În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a celor sfinte și de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică”, a transmis Biserica Ortodoxă Română într-un comunicat.

„Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat Patriarhia. 

Citeşte şi: ÎPS Teofan se declară împotriva măsurii de amânare a împărtăşirii comune: „Nu se cuvine să schimbăm rânduielile”

Însă nu toţi preoţii au respectat recomandările autorităţilor şi ale BOR. Este cazul IPS Teodosie, care a fost filmat în timp ce împărtăşea  copiii cu aceeaşi linguriţă, sfidând recomandările Institutului de Sănătate Publică din România.

În urmă cu câteva zile, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomanda Bisericii Ortodoxe Române să împărtăşească credincioşii folosind linguriţe şi pahare de unică folosinţă.