Un nou scandal legat de PNRR! Primarii sectoarelor din Bucureşti îi cer lui Florin Cîţu acces la fondurile din PNRR. Ce le-a răspuns premierul

Primarii sectoarelor din Bucureşti îi cer premierului Florin Cîţu acces la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceştia spun că acum sectoarele nu sunt eligibile, pentru că nu au statut de unitate administrativ teritorială.

18 iun. 2021, 16:47
Un nou scandal legat de PNRR! Primarii sectoarelor din Bucureşti îi cer lui Florin Cîţu acces la fondurile din PNRR. Ce le-a răspuns premierul

Primarii sectoarelor din Bucureşti au transmis o scrisoare comună premierului, ministrului Fondurilor Europene şi ministrului Dezvoltării şi intitulată „Sectoarele trebuie să fie eligibile pe PNNR”.

Primarii sectoarelor din Bucureşti îi cer lui Florin Cîţu acces la fondurile din PNRR

Citeşte şi Ludovic Orban îl pune la punct pe Florin Cîțu, care a spus că a reuşit să convingă o Românie să fie premier: „Candidatul oficial am fost eu. Negocierile au fost conduse de mine”

Ciprian Ciucu a publicat pe pagina de Facebook scrisoarea comună a primarilor de sector în care cer acces la fondurile din PNNR.

„Scrisoare comună a tuturor primarilor de sectore adresată Premierului, ministrului Fondurilor Europene și ministrului Dezvoltării: Sectoarele trebuie să fie eligibile pe PNNR!

Autoritățile Centrale uită de multe ori că Sectoarele Bucureștiului sunt subdiviziuni ale municipiului și NU unități administrativ teritoriale (UAT) de sine stătătoare, deși, sunt conduse de Primării care SUNT autorități locale. Bucureștiul fiind mare și complex, aici suntem.

Un sector, cum ar fi Sectorul 6 de exemplu, are spre 400.000 de oameni, mai mulți oameni decât majoritatea județelor care conțin UAT-uri distincte (municipii, orașe, comune), asta deși sectorul este o subdiviziune. Are mai multe probleme de rezolvat, o populație mai mare de deservit cu scoli, străzi, spitale, parcuri etc. decât orice alt municipiu, oraș și comună, care este UAT. Mai mult, Sectoarele au șci capacitate administrativă și competențe pentru a derula proiectele necesare.

La o lectură amănunțită a PNNR am identificat că atunci când se vorbește despre cine poate accesa fondurile, nu sunt menționate Sectoarele, folosindu-se sintagma de UAT, sau de Municipiul București. Ceea ce ne-ar face neeligibili. Municipiul București este reprezentat de PMB, iar noi, ca subdiviziuni nu suntem UAT-uri.

Citeşte şi PSD desfiinţează Guvernul pentru că nu va creşte alocaţiile nici în tranşe. „Guvernul Austerității PNL-USR+UDMR taie trei tranșe de creștere a alocațiilor”

L-am sunat pe ministrul Cristian Ghinea pentru a-i prezenta situația (cum că instituțiile centrale care au contribuit la PNNR au uitat de Sectoare) și în urma discuției, găsind la dânsul toată bunăvoința, am concluzionat că acest lucru trebuie îndreptat și a dorit și o adresă oficială a primarilor de Sectoare în acest sens. Am vorbit cu fiecare primar de Sector în parte și cum avem interese comune pentru a contribui la dezvoltarea Bucureștiului, alături de Primarul General, am convent să semnăm împreună această scrisoare pe care o adresăm și Premierului Florin Câțu și Ministrului Dezvoltării, Cseke Attila”, a scris Cirprian Ciucu pe Facebook.

 

Florin Cîţu le-a răspuns primarilor din Bucureşti: Ne uităm dacă trebuie să fie menţionaţi în PNRR

Întrenat de jurnalişti despre solicitarea primarilor din Bucureşti, premierul Florin Cîţu a declarat că va fi analizată necesitatea includerii sectoarelor din Bucureşti în PNRR.

”Ne uităm dacă trebuie să fie menţionaţi în PNRR. Acolo sunt menţionate toate UAT, vom include şi consiliile judeţene, dacă este nevoie includem şi primarii de sector. În Bucureşti avem foarte mult de lucru în acest moment, aş vrea mai multă implicare din partea primăriilor în a colecta gunoiul şi a rezolva această problemă a Bucureştiului. Dar îi vom ajuta, bineînţeles”, a mai afirmat Cîţu.