Primarului din Miercurea Ciuc, sancţionat de CNCD pentru declaraţii discriminatorii

Comitetul Director al CNCD a stabilit ca fiind discriminatorie declaraţia primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, potrivit căreia "cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie" pentru "toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor" şi l-a sancţionat pe edil cu avertisment.

RomaniaTV.net
13 iun. 2013, 13:00
Primarului din Miercurea Ciuc, sancţionat de CNCD pentru declaraţii discriminatorii

Comitetul Director al CNCD a decis, cu şapte voturi la două, că respectiva declaraţie este discriminatorie. Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că a votat contra acestei.

În februarie, Raduly Robert şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au fost amendaţi de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de arhitect-şef din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc.

Ulterior, la manifestările vizând arborarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni în centrului municipiului harghitean, Raduly şi-a început discursul anunţând că „în Miercurea Ciuc limba maghiară este obligatorie”.

Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă„, a afirmat atunci edilul, de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

Raduly Robert a fost deputat UDMR în Parlamentul României în perioada 1996-2000.