Primele declarații ale călugărului de pe Athos care a împușcat un român: „Nu sunt criminal! Aici ai voie, e ca în America”

La sfârşitul lunii iulie, Costel Sandu, un român care lucra ca muncitor pe Muntele Athos, a ajuns la spital după ce a fost împușcat în picioare de călugărul Caliopie.

26 aug. 2023, 12:15
Primele declarații ale călugărului de pe Athos care a împușcat un român: „Nu sunt criminal! Aici ai voie, e ca în America”
Mărturiile călugărului de pe Muntele Athos care împușcat un român

La sfârșitul lunii iulie, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Botoșani, care lucra pe Muntele Athos, a ajuns la spital cu răni grave după ce a fost împușcat de călugărul Caliopie. Părintele ar fi fugărit cu arma în mână o pisică, și în loc să țintească felina, l-a împușcat din greșeală pe muncitor, relatează gandul.ro.

Potrivit familiei bărbatului, monahul și-ar fi abandonat victima în spital, după ce i-a promis că o va sprijini moral și financiar cât timp va avea nevoie de îngrijiri. De atunci, călugărul Caliopie nu a putut fi contactat și a ales tăcerea în locul declarațiilor care ar fi putut lămuri situația.

Citește și: Motivul INCREDIBIL pentru care un călugăr de la Muntele Athos a împuşcat un român în ambele picioare

La o lună de la incident, monahul a acceptat să vorbească despre ce s-a întâmplat în acea zi.

„A fost un accident. Îmi pare rău din suflet și mă căiesc pentru asta. Nu este omenesc cum s-a purtat familia lui Moș Costache, așa cum îi spuneam eu lui Costel, care îmi era ca un frate și pe care îl respectam. Nu mă așteptam la ei, păreau niște mielușei, dar au venit aici ca șacalii și au făcut spectacol.

Am făcut o greșeală și o să plătesc toată viața pentru ea. Nu sunt un criminal! M-a dat peste cap ce s-a întâmplat, am plâns o săptămână”, a spus călugărul de pe Muntele Athos.

Acesta nu a dezvăluit ce voia să facă cu exactitate atunci când a luat arma, dar a povestit cum a ajuns în posesia ei.

„Pușca am cumpărat-o cu acte, de la un vecin, ca să îi fac pe plac. Aici ai voie, e ca în America. O am de doi ani, dar de când venise Costel, de cinci luni, nu o mai scosesem să o curăț. Mai vin porcii la doi metri de casă, am pus plasă, dar nu folosisem pușca niciodată.

Nu eram un împătimit să mă joc cu ea. Era veche, cum am pus glonțul, s-a și blocat”, a spus călugărul, care susține că nu a avut niciodată nimic de împărțit cu muncitorul rănit, ba chiar l-a sprijinit ca să scape de patima alcoolului.

„M-am rugat în taină să se facă bine. Și medicii se mirau de el cum evoluează. Dacă nu îi acordam primul ajutor, nu mai eram aici. Nu am fugit, nu l-am amenințat niciodată. Numai eu știu câtă răbdare am avut cu el. Îi dădeam cu porția băutură, altfel nu ne mai puteam înțelege. Am făcut o cameră în care am pus toată băutura, ca să nu mai aibă acces la ea. În ultima lună, a înțeles că trebuie să bea cu măsură”, a mai spus călugărul.

Citește și: Povestea uluitoare a interlopului din Militari ajuns călugăr în Muntele Athos. Mădălin spărgea locuințe, fura și făcea legea în Sectorul 6, iar acum se roagă pentru oameni în pustietate

Părintele își amintește cu amărăciune momentul în care a fost interogat de Poliție, după incident.

„Când au venit de la Poliție, m-au luat ca pe un criminal pentru că prima dată s-a auzit că l-am fugărit pe Costel cu arma. Am plecat de acasă cu gândul că nu mă mai întorc. În prima noapte, m-au ținut până la 03:00 dimineața, mi-au dat pauză să mă odihnesc doar jumătate de oră”, rememorează acesta.

Călugărul Caliopie de la Athos susține că, la ceva vreme de la incident, el și Costel au revenit la sentimente mai bune și vorbesc la telefon o dată la două zile.

„Ne-am împăcat. Am făcut un acord cu soția lui, Maria, care a fost singura care m-a crezut că a fost un accident. Am trimis câțiva bani acasă, ca să ajungă pentru doctori, la operație și ce mai au nevoie. O să le trimit în fiecare lună. Am cerut acordul mănăstirii să plătesc. Eu m-am străduit să nu aibă familia de plată”, a mai declarat călugărul.