Primul acord între Rusia şi Ucraina, de la începutul războiului. Decizie importantă pentru soarta lumii, luată la Istanbul

În cadrul discuțiilor de la Istanbul, reprezentanții Ucrainei, ONU, Federația Rusă și Turcia au convenit asupra deblocării a trei porturi ucrainene pentru exportul de cereale. Toate navele vor fi inspectate de Marina Turcă.

14 iul. 2022, 13:15
Primul acord între Rusia şi Ucraina, de la începutul războiului. Decizie importantă pentru soarta lumii, luată la Istanbul

Cele patru părţi prezente la discuţiile de la Istanbul au convenit asupra aspectelor cheie ale unui plan de reluare a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, au declarat înalți oficiali turci și ai ONU. Cerealele pot fi expediate din trei porturi ucrainene în convoaie compuse din nave ucrainene, în timp ce un regim de încetare a focului va intra în vigoare, pentru a proteja navele în limitele geografice.

Cel mai probabil este vorba despre deblocarea portului maritim Odesa, precum și a porturilor învecinate Ciornomorske și Pivdennyi. După cum notează The Wall Street Journal, marina turcă va verifica navele goale care sosesc în porturile ucrainene. Părțile au convenit ca ONU să înființeze un centru de comandă și control la Istanbul, pentru a monitoriza nivelul amenințărilor la adresa navelor. Mai rămâne ca părțile prezente la negocieri să cadă de acord asupra detaliilor tehnice, în special asupra nuanțelor deminarii portuare.

Citeşte şi E OFICIAL! Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. România şi-a dat acordul: „Trebuie să sprijinim Ucraina!”

Aceasta a fost prima întâlnire în persoană dintre ucraineni şi ruşi de la sfârşitul lui martie. Un acord final privind deblocarea a circa 20 până la 25 de milioane de cereale în prezent imobilizate în porturile ucrainene ar putea fi anunţat săptămâna viitoare.

Ucraina e unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din lume, însă capacitatea ei de export s-a diminuat drastic de la începutul războiului, la sfârșitul lui februarie, în condiţiile în care țările din Orientul Mijlociu și Africa depind de cerealele ucrainene pentru a-și hrăni populația.

Citeşte şi Ucraina a reluat exportul de cereale după eliberarea Insulei Şerpilor. Opt nave străine au fost deja încărcate