Primul ajutor este important şi în cazul în care copilul îşi pierde un dinte

Se întâmplă foarte des ca cei mici să se accidenteze. Fie că aleargă prin casă, fie că sunt în parc sau în spatele blocului, copiii sunt tot timpul în pericol. Nu de puţine ori, aceştia se lovesc şi îşi pot sparge dinţii. În astfel de cazuri, părinţii, bunicii sau chiar învăţătoarele nu ştiu cum să reacţioneze.

RomaniaTV.net
13 sept. 2016, 12:54
Primul ajutor este important şi în cazul în care copilul îşi pierde un dinte

Ideisanatoase.ro: Se poate salva dintele permanent, piedut în urma accidentării?

Dr. Anca Gherghe: În cazul în care dintele permanent este întreg în urma accidentării, acesta ar putea fi reatașat dacă părinţii sau aparţinătorii respectă câţiva paşi. În primul rând, aceştia trebuie să aibă grijă să nu prindă dintele de rădăcină, ci doar de coroană.

Citeşte şi  VIDEO: 9 greşeli de igienă dentară: cum să te speli corect pe dinţi

Apoi, părinţii trebuie să aibă grijă să nu îl spele decât dacă este acoperit de pământ sau de praf. Dintele nu trebuie frecat sau curăţat, nici măcar cu periuţa de dinţi şi se menţine în mediu umed: ser fiziologic, soluție salină, lapte sau salivă. În plus, nu se înveleşte dintele în batistă sau şerveţel pentru că se va usca imediat. După ce se asigură că cel mic nu are nevoie de îngrijiri medicale, părintele trebuie să meargă cât mai repede la un cabinet stomatologic.

Cât timp după accident „supravieţuieşte” dintele?

Recomandat ar fi ca însoțitorii să se meargă cu micul pacient și cu dintele acestuia la cabinetul stomatologic în primele 60 de minute de la traumatism, deoarece dintele are un prognostic mai bun până în această limită de timp. Din nefericire, cei mai mulți copii se prezintă tardiv pentru tratament.

Citeşte mai mult pe ideisanatoase.ro