Primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus în România. Bărbatul din Filiaşi a pierdut lupta cu viaţa

Primul deces din cauza coronavirusului în România. Este vorba de bărbatul din Filiaşi, aflat în stare gravă la Terapie intensivă la spitalul din Craiova. 

RomaniaTV.net
22 mart. 2020, 07:17
Primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus în România. Bărbatul din Filiaşi a pierdut lupta cu viaţa

România a înregistrat duminică primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Este vorba despre bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, întors recent din Franţa. De altfel, bărbatul din Filiaşi unul dintre pacienţii internaţi în stare gravă, după cum anunţau autorităţile sâmbătă. 

„A fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer)”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, avea 67 de ani şi a fost diagnosticat în Franţa cu o boală gravă. Locuia în Franţa de aproape 10 ani. Acolo a şi primit vestea că suferă de cancer pulmonar şi că este în fază terminală. A cerut să fie adus în România şi a ajuns în 6 martie pe Aeroportul din Craiova, însoţit de un asistent social francez.

Citeşte şi: Aproape 100 de DOSARE PENALE pentru zădărnicirea combaterii bolilor în România. Zeci de persoane nu au stat în izolare la domiciliu

Pe data de 15 martie, bărbatul a sunat la 112 pentru că nu se simţea bine. La Filiaşi, a fost transportat cu o ambulanţă privată. A fost internat la Spitalul din Filiaşi. Medicii au cerut să i se facă un test, dar DSP Dolj a răspuns că acest caz „nu corespunde protocolului”.

„Am vrut să-l transferăm la Craiova, la Oncologie, dar au zis că nu au locuri. L-am introdus într-o rezervă a Compartimentului de Primiri Urgenţe. Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului”, au declarat mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi, citaţi de Adevărul.ro.

Citeşte şi: Secţia UPU a spitalului din Filiaşi, închisă după ce un pacient a răspândit coronavirus. Dosar penal pentru conducerea spitalului

A doua zi a început să facă febră, iar medicii au sunat din nou la DPS şi au cerut să fie testat pentru coronavirus. A doua zi au venit cei de la DSP să-i facă test. Pe data de 18 martie a venit şi rezultatul: pacientul este pozitiv la coronavirus. 

Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă. Acum Compartimentul pentru Primiri Urgenţe al Spitalului Filiesenilor este închis şi peste 20 de medici sunt în carantină.

„Pacientul transferat la Craiova este în stare gravă. Este în fază terminală. Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României”, spun reprezentanţii DSP Dolj.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat autorităţile franceze despre acest caz, în condiţiile în care bărbatul din Filiaşi a fost adus în România de către un asistent social, care apoi s-a întors în Franţa.

Ancheta epidemiologică este, însă, departe de a fi finalizată. Autorităţile aşteaptă de la compania aeriană lista cu toţi pasagerii care au fost în aeronava din data de 6 martie cu care a ajuns în Craiova pacientul confirmat. Până în prezent, cinci persoane din Dolj au fost confirmate cu infecţie cu coronavirus.


loading...