Primul gest de apropiere între Cuba şi SUA, în 50 de ani: Ajutoare americane „direct” pentru Havana

Pentru prima oară într-o jumătate de secol, de când relaţiile între SUA şi Cuba au fost îngheţate, o navă-cargo americană încărcată cu ajutoare umanitare care a plecat din Miami se îndreaptă direct către Cuba.

RomaniaTV.net
12 iul. 2012, 14:49
Primul gest de apropiere între Cuba şi SUA, în 50 de ani: Ajutoare americane „direct” pentru Havana

Nava „Ana Cecilia” a plecat astăzi „încărcată cu ajutoare umanitare, iar noi am fost asiguraţi că nimic din toate acestea nu va fi vândut în Cuba”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei International Port Corp. , Leonardo Sanchez-Adega.

Compania care face transportul umanitar a obţinut permisul special de la autorităţile americane care eliberează astfel de permise pentru Cuba – ţară supusă unui embargou comercial – de a livra transportul umanitar direct cubanezilor, scrie presa americană.

Sanchez-Adega a mia spus că în virtutea acestui permis, în fiecare zi de miercuri a săptămânii un astfel de transport va face o cursă de aproximativ 17 ore între Florida şi Cuba.  Nava „Ana Cecilia” poate transporta până la 16 container e cu ajutoare umanitare.

Alte companii maritime americane de transport sunt nevoite să facă transporturi în Cuba prin intzermediul unor terţe ţări. Embargoul american împotriva Cubei a fost declarat de către fostul preşedinte american John F. Kennedy, în 1962, cu scopul de a înlătura ” singurul regim comunist al Americilor”, dar nu a avut succes, iar din cauza acestei măsuri, viaţa cubanezilor s-a deteriorat de-a lungul timpului. Embargoul impus Cubei a fost criticat în repetate rânduri, începând din 1992, de majoritatea membrilor Adunării generale a ONU.