Primul român mort OFICIAL aşteptând să se elibereze un loc la ATI

Un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Municipal din Mediaş, care nu are paturi de ATI pentru bolnavii cu noul coronavirus, a decedat vineri, în timp ce aştepta să fie transferat într-o secţie de Terapie Intensivă dintr-un alt spital, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, medicul Gabriel Budescu.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 16:07
Primul român mort OFICIAL aşteptând să se elibereze un loc la ATI

CORONAVIRUS. „A murit. S-a cerut să fie dus undeva la un ATI, nu a avut loc nicăieri, pentru că nu sunt locuri. Cei de la Turda, spre exemplu, cer şi ei paturi peste tot. Omul a fost pus pe oxigen, numai că a avut multe comorbidităţi (…), trebuia intubat”, a explicat Budescu.

Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Mediaş are secţie ATI unde există şase paturi, dar acestea sunt pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus şi nu sunt pregătite suficient pentru bolnavii cu COVID-19.

Directorul DSP Sibiu a anunţat că Spitalul Municipal din Mediaş face pregătiri pentru ca de luni să aloce trei paturi ATI pentru pacienţii COVID-19.

Întrebat ce şanse de supravieţuire avea acest pacient COVID-19 care nu a mai apucat să fie intubat într-un ATI, Gabriel Budescu a spus că şansele erau destul de mici.

„85% din pacienţii care sunt la ATI intubaţi se duc. Cam asta este şansa, care este foarte mică”, a afirmat el.

Potrivit directorului DSP Sibiu, vineri a decedat un pacient cu COVID-19 în Secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt în total 12 paturi pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus şi toate sunt ocupate în acest moment. Rata de vindecare de COVID-19 la ATI în Sibiu este, în medie, de doi pacienţi, în timp ce zece mor.

„La 12 paturi, dacă doi (pacienţi – n.r.) se ridică şi părăsesc ATI-ul pe picioare şi aceştia sunt cei care sunt pacienţi mai tineri, care sunt vânjoşi şi care pot să treacă peste, dar este foarte greu”, a subliniat Gabriel Budescu.

Pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi au nevoie urgentă să fie intubaţi, neavând loc liber la Secţia ATI, aşteaptă să fie transferaţi la alte spitale din ţară, potrivit prefectului Mircea Creţu şi directorului spitalului, Liliana Coldea.

Situaţia epidemiologică în judeţul Sibiu s-a înrăutăţit vineri, când au fost raportate şi patru cazuri de copii bolnavi de COVID-19, în Secţia ATI de la Spitalul de Pediatrie, toţi având comorbidităţi şi unul fiind intubat.


Citeşte şi 
.

Adrian Streinu-Cercel: În momentul de faţă nu mai putem să acordăm servicii celor care sunt asimptomatici

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri că şi în municipiul Sibiu devine obligatorie purtarea măştii şi unităţile de învăţământ vor desfăşura cursurile doar online, începând de sâmbătă, timp de 14 zile, după ce s-a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 3,24 la mia de locuitori, informează Prefectura.

DSP Sibiu a anunțat astăzi că la nivelul județului Sibiu 90% din capacitatea de internare pentru pacienții infectați cu SARS CoV-2 este deja ocupată și că se caută soluții pentru identificarea de noi spații. „Discuțiile se poartă pentru mărirea capacității. Sper ca de luni se vor deschide porțile spitalului din Mediaș pentru cazurile pozitive. Suntem în discuție cu cei de acolo pentru ca o parte din saloane să fie cu destinație ATI”, a precizat dr. Adela Morar, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică a Județului.

Primul spital care nu mai are loc pentru pacienţi. Trei pacienţi cu COVID au fost transportaţi cu elicopterul la alte unităţi

Oficialul susține că se așteaptă modificarea Ordonanței 136, astfel încât medicii de familie să poată prelua cazurile asimptomatice sau cele ușoare de Covid – 19. „Începând din acel moment, o mare parte din cazurile asimptomatice și cazurile ușoare vor putea fi monitorizate de medicii de familie, astfel încât să fie o gură de oxigen pentru spitale”, a precizat doctorul.

Pentru găsirea de noi doctori infecționiști care să fie angajați la Spitalul Clinic Județean nu sunt prea multe soluții. „Solicitări au fost tot timpul făcute la nivel național la domnul doctor Raed Arafat, pentru a găsi o soluție. La nivelul județului nu beneficiem de personal suplimentar”, a precizat Adela Morar.

„Dacă situația epidemiologică va avea același trend, din păcate niciun sistem sanitar din lume nu va putea rezista tot timpul. Prevenția este cea mai bună măsură în acest moment” – prefectul Mircea Crețu

Toate paturile de la ATI sunt ocupate

Astăzi, la ora 08:00 erau spitalizate un număr de 282 de persoane, în județ, dintre care 12 adulți pe ATI și 4 minori. Capacitatea maximă a paturilor la ATI este de 12, iar în cazul minorilor, aceasta este de șase.

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 4.087 de persoane, dintre care 3848 adulți și 239 copii. Au fost vindecate 2.353 de persoane, iar 167 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

Municipiul Sibiu intră oficial în scenariul roșu – Lista completă a restricțiilor