Primul summit bilateral România-Spania va avea loc la Bucureşti în vara acestui an

Primul summit bilateral de nivel înalt între România și Spania va avea loc în vara acestui an, după cum au anunțat miercuri șefii diplomațiilor de la Madrid, respectiv București, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 16:02
Primul summit bilateral România-Spania va avea loc la Bucureşti în vara acestui an

Cu ocazia reuniunii avute în capitala spaniolă, José Manuel García-Margallo și Titus Corlățean au declarat că, în urma ridicării relațiilor bilaterale dintre România și Spania la nivelul de parteneriat strategic, primul summit interguvernamental de nivel înalt dintre cele două părți va avea loc în vara acestui an.

„Primul summit interguvernamental va avea loc la București în cursul verii și va avea un sporit conținut economic și investițional”, a afirmat ministrul Corlățean la Madrid. El a ținut să remarce importanta prezență a firmelor spaniole în România, precum și faptul că, în pofida crizei, în 2013 nivelul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut și s-a situat la 2,5 miliarde de euro. „Iată, în pofida crizei, apare o creștere constantă de la an la an. Există potențial, și încurajăm astfel investitorii”, a mai spus Corlățean.

La rândul său, omologul spaniol a subliniat relațiile politice și economice foarte bune dintre România și Spania și s-a referit la „creșterea de invidiat a economiei românești” în care companiile spaniole au înregistrat exporturi în creștere. El a precizat că summitul bilateral va cuprinde componente politice și economice.

„Comunitatea românească din Spania este foarte importantă, foarte integrată, ne susține finanțele și contribuie la statul bunăstării”, a mai spus ministrul Margallo. Având în vedere tocmai această comunitate importantă de români, el a amintit că Spania a făcut tot posibilul, la nivel european, pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Sperăm ca o decizie justă în privința Schengen să fie adoptată până la sfârșitul acestui an”, a declarat și ministrul Corlățean.

El a mulțumit cu această ocazie statului spaniol pentru modul în care a aplicat politicile de integrare și cum a abordat integrarea extinsei comunități românești. În plus, Corlățean a remarcat faptul că între cele două țări există și o cooperare culturală importantă, sporită de „componenta comună a latinității”.

Discuțiile cu omologul spaniol au avut loc pe durata vizitei oficiale pe care o efectuează miercuri la Madrid ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean. Potrivit MAE, vizita se înscrie în eforturile de intensificare a dialogului bilateral, pe baza acumulărilor pozitive din ultimii ani, care au permis ridicarea relației la nivel strategic. Agenda discuțiilor cuprinde subiecte de interes comun din domeniul relațiilor bilaterale și afacerilor europene și internaționale.


loading...