Prioritate a Guvernului în 2012: un laser super performant de 200 milioane euro

Ce va face prima şi prima dată cabinetul Emil Boc dacă fondurile Uniunii Europene vor fi realocate pentru 2012? Ei bine, prioritatea zero a Executivului este achiziţionarea unui laser super performant. În top urmează reabilitarea termică a locuinţelor şi drumurile de pe coridorul IV de transport.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 16:23
Prioritate a Guvernului în 2012: un laser super performant de 200 milioane euro

Prezent la reuniunea Consiliului Naţional pentru Competitivitate, premierul le-a spus tinerilor invitaţi să participe la şedinţă că Guvernul a adresat deja Comisiei Europene solicitări de realocare a unor fonduri comunitare.

Prioritatea în cazul realocării fondurilor europene este realizarea la Măgurele a unui laser de peste 200 milioane euro.

„Să şitiţi că în Guvern am luat decizia de a susţine din fonduri europene realizarea unui laser super performant, unic în Europa, o investiţie în tehnologie avansată la Măgurele şi care va fi de peste 200 milioane euro. Reprezintă un proiect prioritar al României, care ne va identifica în Uniunea Europeană, în lume, pe ceea ce înseamnă cercetare avansată şi tehnologie pe măsură”, a spus Boc.

El a adăugat că o altă prioritate decisă de Executiv a fost realocarea de fonduri pentru susţinerea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, iar a treia prioritate a fost legată de susţinerea finalizării infrastructurii de pe coridorul IV de transport.

La finelul şedinţei de săptămâna trecută a Guvernului, premierul Boc a anunţat că Executivul a decis să solicite Uniunii Europene realocarea unor fonduri europene, dar singurele proiecte anunţate atunci ca urmând să fie suplimentate financiar au fost reabilitarea termică a blocurilor şi finalizarea unor lucrări la coridorul IV de transport şi centuri ocolitoare ale oraşelor.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, la Guvern, că România va dezvolta la Măgurele (judeţul Ilfov) un laser de înaltă putere care ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală şi neutralizarea deşeurilor atomo-nucleare, proiect finanţat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durată de cinci ani.

Potrivit ministrului, „termenul de obţinere a razei laser” este de cinci ani, iar după această perioadă vor fi căutate domeniile în care să poată fi folosită instalaţia.