Proaspeţii părinţi, obligaţi să facă cursuri pentru îngrijirea nou-născutului

Proaspetii parinti vor trebui sa faca un curs de ingrijirea bebelusului inainte de a parasi spitalul.

11 feb. 2019, 13:49
Proaspeţii părinţi, obligaţi să facă cursuri pentru îngrijirea nou-născutului

Cursurile vor fi obligatorii si pentru tati, iar externarea nou-nascutului se va face abia dupa ce medicii semneaza ca parintii au fost instruiti in legatura cu cresterea bebelusului, scrie ele.ro.

Instructajul parintilor va dura o jumatate de ora si va cuprinde informatii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat in masina si schema de vaccinare. Vor invata sa identifice simptomele de febra la sugari, dar si cum sa reactioneze.

Citeşte şi Mamă, te urăsc! Ce să faci şi ce să NU faci când copilul spune cuvinte care jignesc şi dor?

Ovidiu Raetchi, deputat PNL, si initator al proiectului spune ca aceste cursuri sunt foarte importante si sunt obligatorii in alte tari.”Poate fi facut in colectiv. Cu alte cuvinte intr-o sala in care pot sa intre pana in 20 de parinti se poate rezolva asta de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o scoala medicala. In America acest instructaj este obligatoriu. Nu poti sa iei copilul fara sa urmaresti un video.”

Un raport al Institutului National de Statistica arata ca in Romania se inregistreaza 7,6 decese la 1.000 de nou-nascuti. Cifrele sunt de doua ori mai mari decat media europeana.Tudor Ciuhodaru, deputat PSD: „Doar una din trei gravide ajung sa se consulte pe perioada sarcinii pentru ca nu stiu ca ar trebuie sa faca acest lucru. Uitati-va la rata mortalitatii infantile ca e similara cu Togo sau Papua Noua Guinee si suntem pe primele locuri in Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la scoala.

Proiectul de lege nu prevede sanctiuni pentru parintii sau medicii care nu fac instructajul. Situatia s-ar putea schimba odata ce documentul ajunge in Camera Deputatilor.