Probleme cu căldura în spitalele din Capitală. Soluţiile găsite de manageri: „Am pus mai multe pături!”

O parte dintre spitalele din Capitală au avut probleme cu căldura din cauza avariilor de la Termoenergetica. Managerii au încercat să găsească soluţii pentru ca pacienţii să nu sufere.

04 feb. 2021, 10:44
Probleme cu căldura în spitalele din Capitală. Soluţiile găsite de manageri: „Am pus mai multe pături!”
Probleme cu căldura în spitalele din Capitală. Soluţiile găsite de manageri: "Am pus mai multe pături!"

Probleme cu căldura în spitalele din Capitală. Institutul Oncologic din Bucureşti este dependent de Termoenergetica, iar din cauza avariilor, în această iarnă s-a confruntat cu probleme grave legate de lipsa căldurii şi a apei calde.

Lidia Kajanto, managerul Institutului, spune că așteaptă din anul 2018 demararea unui proiect finanțat din fonduri europene, pentru asigurarea independenței energetice.

Probleme cu căldura în Capitală.  Manager: Ne-am descurcat cum cred că s-au descurcat toți bucureștenii

„Suntem pe lista de așteptare cu proiectul, este verificat și aprobat la ADR, pe axa POR, dar suntem pe lista de rezervă, fiindcă au fost alte criterii de prioritizare a proiectelor – primul venit, primul servit. Dacă noi avem bani doar de salarii, nu avem bani să investim în infrastructură, ce să facem? Toată lumea dă vina pe manager, dar ce să facă un manager, dacă nu are bani? Și noi, și «Balș» suntem spitale delicate, ar trebui să avem altă prioritizare.

Norocul nostru a fost că, în această iarnă, nu a fost foarte frig, nu au fost temperaturi foarte scăzute, așa că am folosit mai mult pături. Cu aeroterme e destul de periculos, ne temem și noi să nu aducă pacienții de acasă, dar nu poți să verifici peste tot. Am verificat prizele, le-am tot verificat, pentru că instalația e veche”, a povestit Kajanto, potrivit Libertatea.

Citeşte şi Reacția lui Nicușor Dan după incendiul de la Matei Balș. ”Nu au existat probleme de căldură în zonă”

Institutul Oncologic funcţionează în cadrul complexului medical Fundeni, alături de Spitalul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu și de Institutul Fundeni. Precizăm că toate cele trei unităţi sanitare depind de Termoenergetica pentru apă caldă şi căldură.

Managerul Institutului Fundeni, Anca Coliță, confirmă că în cadrul complexului medical au fost numeroase deficiențe de livrare a agentului termic.

„Am suplimentat cu pături, este greu… Ne-am descurcat cum cred că s-au descurcat toți bucureștenii care au stat în case iarna asta”., a precizat Anca Coliţă.

Din fericire, problemele cu căldura la Spitalul Elias par că s-au rezolvat. Reamintim că la jumătatea lunii ianuarie pacienţii tremurau de frig.

„Culmea este că, în acest moment, la noi este căldură! Eu sunt în momentul ăsta cu mâna pe un calorifer, care în perioada aceea era sub 20 de grade”, a spus  Silviu Negoiță, purtător de cuvânt Spitalul Elias.

Citeşte şi Nicuşor Dan explică situaţia blocurilor în care nu există căldură şi apă caldă: „Dacă se forţa reţeaua pentru o temperatură mai mare, exista riscul ca aceasta să crape”

Probleme cu căldura la spitalele din Capitală. Emilian Imbri: „Am comasat bolnavii și am folosit aerul condiționat pe cald”

„Noi am scos caloriferele cumpărate de spital și le-am sigilat în magazie, pentru că suprasolicitam rețeaua electrică. La «Victor Babeș», 30-40% din agentul termic se pierde în pământ, din cauza țevilor afectate. E mai ușor să ne instalăm centrale termice proprii. Termoelectrica ne-a comunicat că nu vom avea căldură o perioadă, am comasat bolnavii și am folosit aerul condiționat pe cald”, a spus Emilian Imbri, managerul de la Victor Babeş.

Din fericire, sunt spitale în Bucureşti care nu sunt dependente de Termoelectrica, având centrale proprii. Acestea sunt: Spitalul Bagdasar-Arseni, Institutul Marius Nasta, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, dar și Spitalul Județean Ilfov.