Probleme uriaşe pentru Dacia, situaţia la Renault e catastrofală. Grupul a avut pierderi de 7,3 MILIARDE de euro în primul semestru

Directorul general al grupului Renalut, Luca de Meo a anunţat joi o situaţie fără precedent în istoria companiei, pierderile înregistrate în primul semestru din 2020 ridicându-se la 7,3 miliarde euro.

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 06:45
Probleme uriaşe pentru Dacia, situaţia la Renault e catastrofală. Grupul a avut pierderi de 7,3 MILIARDE de euro în primul semestru

Situaţia de la Renault este atât de gravă, încât specialiştii din conducerea grupului sunt incapabili în momentul de faţă să prevadă rezultatele financiare ale companiei la sfârşitul anului în curs. Toată lumea este de acord că cifrele pentru primul semestru, anunţate joi, sunt catastrofale, cu cea mai grea pierdere netă din istoria companiei, 7,3 miliarde de euro.

Grupul Renault, aflat deja în dificultate încă dinainte de pandemia de coronavirus, anunțase încă de la sfârșitul lunii mai reducerea a 15.000 de reduceri de locuri de muncă la nivel mondial. Planul Renault de reducere a costurilor cu peste 2 miliarde euro pe parcursul a trei ani prevede şi „suspendarea proiectelor de creştere capacitară” planificate în România şi Maroc.

„Situația este fără precedent”, recuinoaşte noul director executiv al grupului, Luca de Meo, care a preluat funcția la începutul acestei luni. „Actuala criză de sănătate a avut un impact puternic asupra rezultatelor grupului în prima jumătate a anului și s-a adăugat la dificultățile noastre preexistente”, a spus şi directorul general adjunct, Clotilde Delbos.

Citeşte şi Vânzările Dacia au scăzut la aproape jumătate în prima jumătate a anului 2020

Săptămâna trecută, grupul auto francez Renault a raportat o scădere de 34,9% a vânzărilor pe plan global în primul semestru din 2020, la 1,26 milioane de vehicule, în timp ce brandul Dacia a vândut 161.334 vehicule, un declin de 48,1% faţă de perioada similară din 2019.

În schimb, livrările modelului electric ZOE au urcat cu 38% în primele şase luni din 2020, producătorul auto fiind unul dintre cei mai mari beneficiari ai subvenţiilor implementate luna trecută în Franţa – cea mai mare piaţă a Renault. Zoe a devenit cea mai bine vândută maşină electrică din Europa, datorită subvenţiilor. Livrările Zoe în Europa au urcat cu aproape 50% în primul semestru din acest an, la 37.540 unităţi, iar pentru iunie s-a înregistrat un număr record de comenzi, aproape 11.000.

Vânzările pe plan global au scăzut în primul semestru din 2020 în principal din cauza expunerii ridicate la ţările care au impus restricţii severe pentru a stopa extinderea pandemiei, a precizat Renault.