Procurorul Codruţ Olaru propune trecerea Secţiei speciale pentru magistraţi sub conducerea procurorului general

Procurorul Codruţ Olaru a depus la CSM o serie de propuneri pentru modificarea organizării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Una dintre propuneri este aceea ca Secţia specială pentru magistraţi să devină în totalitate o structură în cadrul Parchetului General, sub conducerea directă a procurorului general.

15 oct. 2019, 13:12
Procurorul Codruţ Olaru propune trecerea Secţiei speciale pentru magistraţi sub conducerea procurorului general

„Pe 10 octombrie, am înregistrat la registratura Consiliului, în nume personal, un set de propuneri de modificare a formatului actual al SIIJ. Propuneri pe care le-am comunicat şi colegilor procurori cu ocazia întâlnirii de la Constanţa, propuneri care în esenţă, cred eu, acoperă cea mai mare parte a criticilor pe care noi, între noi, le-am avut până în acest moment. Cred că este nevoie ca SIIJ să devină totalmente o structură în cadrul Parchetului General, aflată în coordonarea, conducerea directă a procurorului general. Cred că abilitatea în selecţia procurorilor pe linia de execuţie să aparţină plenului în totalitatea sa – fără să mai facem ale permutări de 3 plus 1, 3 plus 2. Am propus desfiinţarea şi eliminarea acelui text de lege care definea procurorul ierarhic superior, cu criticile de rigoare – să ne limităm doar la posibilitatea dosarelor preluate de la DNA, DIICOT, care pot fi ulterior infirmate de procurorul şef. Şi, evident, aspecte privind retragerea articolului 2 (privind competenţa Secţiei – n.r.), retragerea căilor de atac (…)”, a declarat marţi Codruţ Olaru,laCSM.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, pentru marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Citeşte şi: Adina Florea ar putea fi numită oficial şefa SIIJ. Ultimele şedinţe ale CSM au fost boicotate