Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut joi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu o excepție de neconstituționalitate privind ordonanța de urgență adoptată de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.

02 feb. 2017, 18:05
Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art.146 lit.d teza finală din Constituție și respectiv art.13 alin.1 lit.f din Legea nr.35/1997 republicată, cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului General remis joi. 

În solicitarea transmisă Avocatului Poporului, se invocă o serie de critici de neconstituționalitate, atât de natură extrinsecă, cât și intrinsecă.

Astfel, procurorul general susține că prin adoptarea ordonanței a fost încălcat art.115 alin.(4) din Constituție, potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

De asemenea, a fost încălcat art.115 alin.(6) din Constituție, potrivit căruia: „Ordonanțele de urgență (…) nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile (…) prevăzute de Constituție”, raportat la art.124 din Constituție, art.131 alin.(1) și art.23 alin.(1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor”.

În plus, a fost încălcat art.1 alin.(4) din Constituție, potrivit căruia: „Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor — legislativă, executivă și judecătorească — în cadrul democrației constituționale” și art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, potrivit căruia: „În România, respectarea Constituției a supremației sale și a legilor este obligatorie”.

Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului sunt prezentate critici de neconstituționalitate intrinsecă, ce vizează o serie de articole din actele normative în discuție.

„Pentru a ilustra, de asemenea, dificultățile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanțe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgență. Astfel, prezenta dispoziție este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnați definitiv (art.4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art.6 din Codul penal)”, declară procurorul general. 

Procurorul general consideră că, din reglementarea modului de punere în practică a ordonanței, pe care o cataloghează ca fiind „lipsită de realism”, nu poate fi trasă decât concluzia „ad impossibilium nulla obligatio”.

„Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Veneția, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative și a excepțiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilității legii, a stabilității și coerenței dreptului”, mai spune Augustin Lazăr.

Noi proteste au loc în Bucureşti şi în mai multe oraşe mari din ţară, joi seară, oamenii fiind nemulţumiţi de modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă. 

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi joi, în Piaţa Victoriei din Capitală, protestând împotriva măsurilor din Justiţie luate de Guvern. Detalii, aici. 

Klaus Iohannis: Jos mâinile de pe DNA! Am sesizat Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, tot joi, că Executivul nu va renunţa la Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale. „Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem înainte, justificat„, a răspuns premierul.

Rugat de jurnalişti să răspundă cu „da” sau „nu”, premierul a precizat: „Am spus, nu”. Mai multe, aici. 

CITEŞTE ŞI Grindeanu: Nici eu, nici ministrul Justiţiei nu am încălcat legea cu nimic. OUG a respectat toate procedurile