Profesorul Constantin Dulcan, despre cum scapi de boli cu tehnica imageriei: „Toate suferinţele au un rost, un sens. Doar ateii cred că sunt fără Dumnezeu”

Medicul neurolog şi psihiatru, autor al unui număr mare de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de o mare valoare ştiinţifică, profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este de părere că stresul afectează într-un mod profund starea noastră emoțională.

23 ian. 2024, 17:11
Profesorul Constantin Dulcan, despre cum scapi de boli cu tehnica imageriei: „Toate suferinţele au un rost, un sens. Doar ateii cred că sunt fără Dumnezeu”

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic primar Neurologie, medic psihiatru, doctor în medicină și doctor în științe medicale, șeful catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central până în anul 2005 și șeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității „Titu Maiorescu” până în anul 2016, a vorbit despre cum ne poate oferi un alt sens al vieții suferința umană.

Cum ne poate oferi un alt sens al vieții suferința umană,
„Experiențele mele sunt din anii fragezi ai copilăriei. Mult mai târziu am învățat lecția asta. Când dorești ceva foarte intens, noi oamenii, creăm un canal de energie în universul nostru”, a spus profesorul Dulcan, potrivit Antena 3.

Neurologul Constantin Dulcan, dezvăluiri incendiare despre cum a reușit să se autovindece de o boală incurabilă! „Asta se cheamă farmacia propriului tău corp”
Din experiență, din tot ceeea ce mi s-a întâmplat, orice carte aș citi, nimic nu se compară cu convingerile mele. Un om fără convingere degeaba trăiește. Chiar dacă presiunea ideologică era de ordin ateu, în acea perioadă, am realizat că nu este așa.(…) În situațiile dramatice am avut vise premonitorii. Am visat cu trei zile înainte de a muri sfârșitul mamei mele. Visele erau simbolice, însă, când s-a întâmplat, am suferit enorm, văzând finalitatea. Toate suferințele au un rost, un sens. Ele ne dau o forță de a continua. Trăirea are un vis premonitoriu, a relatat profesorul Dulcan.

Iisus e un reper de ordin sufletesc, moral, psihologic. Nu sunt simple povești, niște realități deasupra noastră. Sufletul nostru are o imensă nevoie. Doar ateii cred că sunt fără Dumnzeu, dar Dumnzeu nu are convingerea că e fără ei. „Nu suntem singuri în acest univers. În permanență suntem supravegheați”, a adăugat profesorul doctor.

Renumitul medic a povestit cum Bernie Siegel a reușit să schimbe percepția asupra bolilor incurabile. „Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulți bolnavi de cancer în ultima fază și i-a învățat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-și imagineze că distrug cancerul din corp cu un foc, cu un animal care-l mănâncă, fiecare după cum dorea. După șase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psihologice, s-a dovedit că cei care s-au vindecat erau cei optimiști, cei care credeau în Dumnezeu și cei care erau calmi. Îndoiala este un obstacol în calea oricărui succes și mai ales a vindecării.

Dacă vrem să rămânem sănătoși și fericiți, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mișcare, să ne odihnim corect, să fim optimiști și plini de speranță. Să fim perseverenți cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual și să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viața noastră. Și să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanență un echilibru între energia consumată prin efort și energia obținută prin odihnă și activități care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viață, bucuriile ne dau viață. Să căutăm bucuria, avem nevoie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imaginație,” a povestit Dumitru Constantin Dulcan, care este și astăzi extrem de celebru la nivel internațional pentru cartea lansată în anul 1981, „Inteligența materiei”.

Citește și Neurologul Dumitru Constantin Dulcan, despre greşeala de cinci minute care îţi blochează sitemul imunitar cinci ore

Medicul neurolog şi psihiatru, autor al unui număr mare de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de o mare valoare ştiinţifică, profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este de părere că stresul afectează într-un mod profund starea noastră emoțională.

„Stresul este reacţia pe care o are organismul la o traumă care poate să fie fizică, psihică, emoţională. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar. În ceea ce priveşte neuronul, stresul blochează neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni..

Şi iată că în secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. Asupra acidului dezoxiribonucleic, deci asupra substratului genetic: cromozomii au nişte proteine la capetele lor cu rol de protecţie, se cheamă telomeri.

Constantin Dulcan dezvăluie secretul. Cum putem să ne ferim de bolile produse pe bază de stres, care ne distrug sistemul imunitar!

Stresul acţionează asupra acestor telomeri, pe care îi scurtează astfel. Mai exact, cu fiecare diviziune celulară, telomerii se scurtează, stresul acţionează asupra lor, deci reduce pur şi simplu longevitatea, durata vieţii”, a explicat prof. Dulcan.

Cum facem față stresului. Dumitru Constantin Dulcan: Este esenţial să nu te implici emoțional într-un fenomen negativ

Dumitru Constantin Dulcan este de părere că lumea modernă și contextul în care trăim ne supun unui mare stres. Iar noi trebuie să știm să ne apărăm, printr-o auto-educație continuă și o detașare de tot ce ce ne stresează.

„Este esenţial să nu te implici. Implicarea emoţională într-un fenomen negativ, într-o ştire de la televizor etc. îţi consumă enorm de multă energie. Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie. Să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi.

De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj. E una dintre tehnicile de apărare. Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva. Ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră.

Evident, acestea sunt situaţii în care nu poţi rămâne indiferent. Îţi moare cineva, nu poţi să râzi, este anormal, astea sunt lucruri care ţin de naturaleţea lucrurilor, nu despre asta discutăm. Dar eu vorbesc de celelalte cazuri, în special de stresul pe care ni-l provoacă urmărirea ştirilor negative, pe care cineva ni le toarnă pe gât gratuit, numai ca unii să câştige audienţă.

Cred că societatea ar trebui să gestioneze stresul şi sunt multe mijloace. Cred cu toată tăria: condiţia este ca oamenii care ne conduc să aibă şi ceva noţiuni de psihologie socială, aşa acum trebuie să aibă noţiuni de filosofie economică”, a mai spus Dumitru Constantin Dulcan, potrivit dulcan.ro

Dumitru Constantin Dulcan: O furie de cinci minute poate să blocheze sistemul imunitar pentru cinci ore

Fără să știm, noi ne îmbolnăvim singuri. O supărare, o stare de furie sau de mânie ne  poate bloca sistemul imunitar pentru mai multe ore.

Neurologul Constantin Dulcan atrage atenția: ”Evită să folosești aceste cuvinte! Te programează negativ!

„Asupra sistemului imunitar, un stres, o furie, o mânie de cinci minute poate să blocheze celulele sistemului imunitar aproape până la cinci-şase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule şi organe care produc limfocite. Acestea ne apară de virusuri, de bacterii şi îşi fac datoria circulând în permanenţă în organism.

De pildă, celulele care mor trebuie îndepărtate. Iar în organism există celule limfotice killer sau ucigaşe, care înglobează aceste celule care mor, pentru că altfel ele se pot fixa pe un loc, creează inflamaţie şi de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer. Aşadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie să circule în permanenţă în organism ca să poată şi să ne apere împotriva tuturor acelor substanţe care sunt străine de corp. Stresul le tulbură eficienţa”, a subliniat neurologul Dumitru Constantin Dulcan.