Prognoza meteo 1 august. Cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe, inclusiv în Capitală

Prognoza meteo 1 august. Duminică, în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

01 aug. 2021, 10:35
Prognoza meteo 1 august. Cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe, inclusiv în Capitală
Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării

Prognoza meteo 1 august. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Citeşte şi: Fenomene meteo extreme în România. O tornadă a fost surprinsă în Timiş, grindină la Braşov VIDEO

Prognoza meteo 1 august

Valul de căldură va persista

în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, potrivit ANM.

În intervalul 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 10:00, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi
perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Iulie 2021, una din cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani

Luna iulie a acestui an a intrat în top 3 cele mai călduroase din 1961 și până în prezent, spun meteorologii. Mai mult, au fost întregistrate recorduri și pentru cele mai călduroase dimineți în ultimele zile.

Putem considera că iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent, cel mai călduros din această vară, și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent.

Avem o abatere termică pozitivă la acest moment de 2 grade Celsius pentru intervalul 1 – 29 iulie, va mai conta și ziua de 30 și ziua de 31 și se alătură astfel lunii iulie a anului 2015, după 2012 și 2007”, a declarat vineri seara, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).