Aer polar peste România după căldura anormală de Crăciun. Cum va fi vremea la început de 2020

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că după Crăciun temperatura aerului va scădea treptat. Ploile şi ninsorile îşi vor face apariţia în perioada sărbătorilor. 

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 11:46

MUNTENIA

În intervalul 23-31 decembrie temperatura aerului va scădea treptat, de la o valoare medie regională a temperaturilor maxime de 13 grade, spre aproximativ 1 grad, vremea devenind apropiată de normalul termic al perioadei. Apoi se va înregistra o ușoară încălzire, astfel încât, pe 5 ianuarie, media maximelor termice va fi de 6…7 grade. Regimul termic
nocturn va fi, de asemenea, în scădere treptată, iar media minimelor va coborî spre -6…-4 grade în intervalul 31 decembrie – 5 ianuarie, față de o medie de 9 grade la începutul intervlaului de prognoză.
Precipitații slabe vor fi posibile în 23, 27, 28 și 29 decembrie.

OLTENIA

Până în data de 31 decembrie vremea va fi într-un proces de răcire treptată, care va determina scăderea valorilor termice diurne de la o medie regională de aproximativ 10 grade în prima zi, până la 1…2 grade la sfârșit de an. Apoi temperatura aerului va crește de la o zi la alta, iar pe 5 ianuarie media maximelor va fi de 6 grade. Temperaturile nocturne vor scădea de la o valoare medie de aproximativ 8 grade la începutul primei săptămâni de prognoză,
spre -5…-4 grade în intervalul 31 decembrie-5 ianuarie.
Precipitații slabe cantitativ se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare pe 22, 27, 28 și 29 decembrie.

BANAT

Valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, până în jurul datei de 28 decembrie, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maximele diurne în medie de 5…8 grade și minime 0…4 grade. Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori
diurne de 2…5 grade și nocturne de -4…-2 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23-26 decembrie.

CRIŞANA

Până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an; astfel, maximele diurne vor fi în medie de 5…8 grade, iar minimele de 0…4 grade. Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori diurne de 2…5 grade și nocturne de -5…-2 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23-26 decembrie.

TRANSILVANIA
Până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an; astfel, maximele diurne vor fi în medie de 5…8 grade, iar minimele de 0…4 grade. Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori diurne de 2…5 grade și nocturne de -5…-2 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23-26 decembrie.

MARAMUREŞ

Până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, continuând totuși să se situeze peste cele normale în această perioadă din an; astfel, cele maxime diurne vor fi în medie de 4…6 grade, iar minimele de -2…2 grade. Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o
probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele climatologic specifice, cu valori diurne de 0…3 grade și nocturne de -6…-3 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere pe parcursul primei săptămâni.

MOLDOVA
Până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, însă vor continua să se situeze peste cele normale în această perioadă a anului. Astfel, cele maxime diurne vor fi, în medie, de 4…8 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre -1…3 grade. Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu valori diurne de 0…3 grade și nocturne de -6…-3 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima parte a intervalului, dar cu precădere în jurul datelor de 23 și 28 decembrie.

DOBROGEA

Regimul termic va fi în scădere de la o zi la alta, până pe 31 decembrie, când se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime diurne de 1…2 grade, față de cea de 15 grade de la începutul intervalului de prognoză. Ulterior, între 1 și 5 ianuarie, valorile termice vor crește treptat, spre 7 grade, în medie, la finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere până spre 1 ianuarie, apoi este posibilă o creștere treptată. 
Probabilitatea de apariție a ploilor, pe arii restrânse și în general slabe cantitativ, va fi mai mare în perioada 23 – 30 decembrie, apoi va scădea semnificativ.

LA MUNTE
Temperaturi pozitive se vor mai înregistra doar la începutul intervalului de prognoză, când se va înregistra o medie termică de 3 grade. Apoi regimul termic va fi caracterizat de temperaturi negative, atât noaptea cât și ziua, cu cele mai scăzute valori, respectiv -6 grade ziua și -12 grade noaptea, în jurul datei de 31 decembrie, după care va urma o ușoară creștere a valorilor termice, care se vor menține însă sub limita de îngheț.
Probabiltatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.