Prognoza meteo luni 15 mai 2023. Vremea se încălzeşte. Când vin ploile şi vijeliile

Temperaturile vor fi normale pentru această perioadă a anului, în majoritatea zonelor ţării. Spre sfârşitul săptămânii, vremea se va răci şi vom avea parte de ploi.

14 mai 2023, 13:30
Prognoza meteo luni 15 mai 2023. Vremea se încălzeşte. Când vin ploile şi vijeliile

LA NOAPTE Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și vor fi averse în Banat, Crișana, Maramureș și local în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Izolat se vor acumula cantități de apă de peste 10…15 l/mp. În celelalte regiuni cerul va fi temporar noros, iar ploile vor fi posibile doar izolat. Vântul va avea intensificări susținute în sudul Banatului cu viteze de 60…70 km/h și pe crestele Carpaților Meridionali (peste 80…90 km/h), iar în restul teritoriului va sufla slab și moderat. Temperaturile minime mai ridicate decât în noaptea precedentă vor fi cuprinse între 7 și 15 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până spre 3 grade. Izolat vor fi condiții de ceață. BUCUREȘTI Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă mai ridicată decât în noaptea precedentă se va situa în jurul valorii de 10 grade.

LUNI Valorile de temperatură se vor situa în jurul celor normale pentru mijlocul lunii mai în majoritatea zonelor. În Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Olteniei, nebulozitatea va fi în general persistentă, temporar va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 20…25 l/mp. În restul țării cerul va fi temporar noros, iar ploi slabe cantitativ se vor semnala local și în restul Olteniei, în Transilvania și numai cu totul izolat în celelalte regiuni. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă, iar trecător vor fi posibile și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali, local cu peste 80…90 km/h, în sudul Banatului, iar pe parcursul zilei temporar și în Moldova, Dobrogea și Bărăgan (cu rafale în general de 45…60 km/h) și pe areale restrânse, cu viteze mai mici, în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 18 și 25 de grade, iar cele minime între 9 și 16 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali până spre 5 grade. Îndeosebi în sud-estul țării, dimineața și noaptea, izolat va fi ceață. BUCUREȘTI Vremea se va încălzi, astfel că maxima temperaturii aerului se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar minima va fi de 10…12 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat.

Citeşte şi: Vremea se schimbă radical în România. Val de căldură, cu temperaturi de 28 de grade, urmat de furtuni și vijelii

MARTI Vremea va deveni caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice, ziua local în regiunile intracarpatice, precum și în zonele de munte, iar spre seară și noaptea pe arii extinse îndeosebi în jumătatea de sud-vest a teritoriului. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și vor fi condiții de grindină. Vântul va continua să prezinte intensificări pe crestele Carpaților Meridionali și în sudul Banatului în general cu viteze de 60…70 de km/h, local și temporar în sud, dar de scurtă durată și în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 de grade, cu valori mai scăzute pe litoral până spre 17…18 grade, iar cele minime se vor situa în general între 7 și 15 grade. Dimineața și noaptea, izolat se va semnala ceață. BUCUREȘTI Vremea va fi caldă, cu o temperatură maximă de 25…26 de grade și o minimă de 11…13 grade. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate spre sfârșitul intervalului când probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 30…40 km/h.

MIERCURI Vremea va fi în general instabilă în jumătatea de sud-vest a țării unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe alocuri -în timp scurt sau prin acumulare- se vor înregistra cantități de apă însemnate și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafețe mai restrânse, iar ușoare intensificări ale vântului vor fi în nordul Moldovei și al Dobrogei. Temperaturile maxime, mai scăzute decât în ziua precedentă îndeosebi în regiunile sudice, se vor încadra între 17 și 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 14 grade. BUCUREȘTI Vremea va fi în general instabilă și se va răcori. Temporar înnorările vor fi accentuate și, în special după-amiaza și seara, vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade.

Citeşte şi: Alertă de la Organizația Mondială de Meteorologie! Unde va lovi ciclonul Mocha. Peste un milion de oameni sunt în pericol

JOI Cerul va fi temporar noros și va ploua local în majoritatea zonelor, dar cu probabilitate mai mare în regiunile vestice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane, pe alocuri în jumătatea de est a țării și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime, sub cele specifice perioadei în regiunile sud-vestice și în jurul celor normale în rest, se vor încadra în general între 18 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 8 și 14 grade. BUCUREȘTI Cerul va fi temporar noros și vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla moderat. Temperatura aerului va avea valori normale pentru a doua decadă a lunii mai, cu maxima de 23…24 de grade și minima de 10…13 grade. DE VINERI PANA DUMINICA Vremea va fi relativ caldă în cea mai mare parte a țării și vor perioade în care local se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice.