Prognoza vară 2023. Şefa meteorologilor anunţă fenomene extreme: „Vom avea alternanţe termice semnificative”  

Elena Mateescu a anunțat cum va fi vremea în vara 2023. În România există deja un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării, iar acesta se va accentua.

23 mart. 2023, 20:15
Prognoza vară 2023. Şefa meteorologilor anunţă fenomene extreme: „Vom avea alternanţe termice semnificative”  

Prognoza vară 2023. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în vara 2023. Meteorologii avertizează că urmează o nouă vară secetoasă și caută soluții pentru a limita efectele arșiței.

Specialiștii vorbesc, la nivel mondial despre o vară secetoasă, în special în Europa. Fenomenul ar putea apărea atât în România cât și în alte state precum Bulgaria, Franța sau Spania.

PROGNOZA METEO anunţă inversiuni termice. Elena Mateescu anunţă lună capricioasă: „Vom avea temperaturi de îngheţ şi fulgi de zăpadă”
Prognoza vară 2023. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în această vară.  „Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.

Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Val de aer african peste Europa, 2023 aduce o secetă teribilă. Avertismentul Comisiei Europene

Prognoza vară 2023. Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologul Florinela Georgescu estimează că, în această primăvară, temperaturile se vor încadra în normal, însă nu este exclus ca sfârşitul primăverii să vină cu temperaturi caniculare. Directorul ANM a vorbit, la România TV, despre cum va fi vremea până la Paşte, în ziua de Paşte şi pe tot parcursul primverii.

„Vorbim despre o perioadă destul de lungă, vorbim despre acest început de primăvară care știm că este unul cu vreme schimbătoare. Trebuie să ne așteptăm în linii mari la un regim al temperaturilor apropiate de normă, și pe de altă parte și la episoade cu precipitații.

Temperaturi apropiate de normă însemnă maxime care, în zilele cele mai calde, pot depăși 20 de grade, dar în general să se încadreze între 10 şi 17-18 grade. Nopțile cele mai reci pot să aducă și ele temperaturi negative, dar așteptăm, per ansamblu, o creștere treptată a valorilor de temperatură, atât în cursul nopților, cât şi în cursul zilelor pe măsură ce avansăm spre luna aprilie, categoric în prima parte a lunii aprilie, odată cu mărirea duratei zilei”.