Programa şcolară se va schimbă drastic. Ce modificări au fost anunțate în învăţământ

Daniel David, ministerul educației, anunță modificări majore în învățământul liceal. Programa școlară va fi inspirată din modelele internaționale.
Alina Costache
21 iul. 2025, 22:47
Programa şcolară se va schimbă drastic. Ce modificări au fost anunțate în învăţământ
Sorin Cîmpeanu, anunţul care îi va bucura pe elevi: Greutatea ghiozdanului va scădea prin introducerea manualelor digitale

Ministerul educației și-a propus să regândească sistemul de învăţământ. Programa școlară va fi reformată, urmând să fie inspirată din modele performanțe din alte țări.

Materii noi introduse în învăţământ

Daniel David a semnat ordinul de ministru privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional. Versiunea aprobată a fost supusă unui lung proces de consultare și dezbateri.

Mai exact, varianta finală va conține schimbări importante față de structura actuală. Noua structura va pune accent pe profilul și specializarea aleasă de elev și va readuce în plan central cultură națională. Astfel, s-a luat decizia de a reintroduce gramatica, istoria și geografia României ca materii-cheie.

Pentru a îndeplinii cele opt competențe-cheie prevăzute de sistem, noua structura va oferi un echilibru mai bun între materiile studiate.

Liceele pot adapta planul-cadru conform nevoilor

Pe lângă modificările noi introduse la liceu, școlile vor trebui să ofere un set de discipline relevante, iar deciziile privind organizarea ofertei educaționale vor fi lăsate, într-o măsură mai mare, la nivelul fiecărei unități de învățământ și al elevului.

Daniel David a subliniat că înțelege nevoia unor profesori de a-și aloca mai multe ore pentru materiile proprii, dar acesta explică importanța echilibrului pentru formarea celor opt competențe-cheie

Totodată, ministrul educației declară că cei care își doresc mai multă diversitate în conținutul predat la liceu au ocazia să pună în practică acest plan. Odată cu semnarea ordinului care instituie Programul Național pentru pilotarea sistematică a planurilor-cadru în învățământul liceal, școlile pot adopta o varianta flexibilă, care le oferă oportunitatea de a personaliza nivelul fiecărei unități de învăţământ.

„Varianta permite printre altele:

1. Flexibilitate și autonomie curriculară mai mari: prin alocarea unui segment consistent curriculumului CDEOȘ (până la 2000 ore/arie curriculară pe ciclu), planul-cadru alternativ permite o autonomie reală a școlii și elevului în definirea, în parteneriat autentic, a parcursului educațional. Unitățile de învăţământ pot construi oferte proprii relevante, în baza unor analize de nevoi, resurse și oportunități locale.

2. Personalizarea și diferențierea parcursului educational: modelul propune o abordare centrată pe elev și pe traseul său de dezvoltare, permițând configurarea unor rute de învățare flexibile, adaptate fiecărei filiere, profil, calificări sau domeniu vocațional sau profesional.

3. Conectarea școlii la partenerii externi: prin dezvoltarea segmentului CDEOȘ, planul-cadru alternativ deschide școala către comunitate, instituții, operatori economici, ONG-uri și autorități locale, cu scopul de a integra în actul educațional activități de voluntariat, internship-uri, proiecte comunitare, ateliere de practică sau activități aplicate”, transmite ministrul educației.

Citește și: Singurii angajați de la stat care scapă de concedieri. Ministrul din Guvernul Bolojan pune frână disponibilizărilor: „Nu a fost pusă pe masa discuțiilor”

Programe școlare gândite cu profesori și experți ai Academiei Române

Ministrul educației este foarte optimist în ceea ce privește adoptarea măsurilor noi, susținând că aceștia sunt primii pași în dezvoltarea învățământului la nivel liceal. Următoarea etapă presupune elaborarea unor noi programe.

Pentru a avansa în această direcție, s-au format grupuri mixte alcătuite din profesori din preuniversitar, universitar și specialiști ai Academiei Române, care vor lucra împreună pentru a pune bazele unor programe mai clare, mai relevante și mai aerisite, adaptate realității.

Inspirația vine din modelele sistemelor de învăţământ din afară.

„Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activități remediale și de utilizare a competențelor în viața cotidiană. Anticipez finalizarea lor în luna noiembrie 2025”, a declarat Daniel David.

Citește și: Pantera neagră din Bulgaria ar fi, de fapt, un… câine. Ce spun experiții bulgari despre urmele lăsate de animalul misterios

Prima generatie care prinde reforma

Manualele vor fi regândite în baza noilor reforme, urmând să existe un echilibru între metodele tradiționale și cele moderne (resurse digitale, inclusiv conținut online sau gaming). Ministrul educației își propune ca licitația pentru noile manuale să fie lansată în decembrie 2025.

Un alt pas foarte important îl reprezintă formarea continuă a profesorilor pentru a preda conform noilor programe. Această etapă va începe în 2026.

„Prima generație (clasa a IX-a) va beneficia de această reformă educațională din anul școlar 2026 – 2027, urmând apoi să se introducă gradual la nivel liceal în următorii ani. Ne așteptăm la rezultate educaționale semnificativ mai bune, naționale și internaționale, care să se reflecte în performanță/progres/reducerea analfabetismului funcțional și a abandonului școlar, nu mai târziu de 5 ani!”, afirmă ministrul educației, Daniel David.

DailyBusiness
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Decizia vine direct de la bancă
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
DailyBusiness
Cât mai costă o vacanță în Thassos. Postarea unui român pe un grup de turiști a stârnit controverse din cauza bugetului alocat
Adevarul
Escrocheria „aur pe autostradă” revine în Germania. Trei români au fost prinși în flagrant. Pretindeau că se află în pană de combustibil
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Capital.ro
Cutremur pentru Călin Georgescu. Statul român a întors foaia: Lucruri înfricoșătoare, se răzbună!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Mihai Voropchievici, Horoscop pana pe 29 iulie 2025. Berbecii castiga pe toate fronturile, Gemenii au reusite, Leii isi iau zborul
MediaFlux
Pensionarii pierd 220 de lei la pensie. Mai puțini bani de la 1 ianuarie 2026
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!