Proiect de lege: închirierea de locuinţe în blocuri cu risc seismic va fi interzisă

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc nenumîrate astfel de cazări chiar pe Booking.

27 sept. 2023, 10:55
Proiect de lege: închirierea de locuinţe în blocuri cu risc seismic va fi interzisă

Apare o nouă restrângere a drepturilor proprietarilor de apartamente din blocurile cu risc seismic I, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7.

Proiectul inițiat de guvern, care a trecut deja de Senat și se află în dezbarere parlamentară, interzice închirierea apartamentelor în blocurile cu risc seismic I.

Din august 2023 este în vigoare interdicția activității comerciale și a publicității în blocurile cu risc seismic I și II, expertizate începând din 2008, alături de o altă prevedere care înlesnește introducerea blocurilor cu risc seismic în programul național de consolidare prin votul a 50+1 din numărul de proprietari, față de unanimitate, condiționare care bloca consolidările.

Doar în București se află aproape 400 de imobile expertizate cu risc seismic I, majoritatea în zona centrală a orașului, în Centrul Vechi, bulevardele Magheru și Bălcescu sau Calea Victoriei.

Motivul interzicerii chiriilor în blocurile Rs I este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”, proprietarii având posibilitatea de a adera la un program național de consolidare pentru aducerea în siguranță a construcției. Chiar dacă ar exista contrargumente legate de încălcarea Constituției, potrivit expunerii de motive, nu se limitează dreptul de proprierare, având în vedere că proprietarul se poate folosi de bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă, și datează din martie 2023, după două cutremure consecutive produse la începutul anului din 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, de unde au reieșit deficiențe mari la construcția clădirilor.

Citeşte şi: S-a aflat adevărul în scandalul Pescobar- ANPC. Cine deține, de fapt, Taverna Racilor. Paul Nicolau nu este patronul

Potrivit propunerii legislative, în legea cadru 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor – care reglementează programul național de consolidare, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități – se introduce un alineat nou la art. 5 (3) prin care:

Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”.

Este important de precizat că restrângerile se fac cu respectarea art.53 din Constituția României privind restrângerile unor drepturi sau libertăți care se fac prin lege și care se impun pentru apărarea drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României.

Neinstituirea unor interdicții clare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI ar reprezenta o atitudine pasivă a statului, cu consecința expunerii la risc a vieții și integrității populației, se arată în expunerea de motive, citată de G4Media.

Citeşte şi: Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Interdicțiile sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea lor, prin faptul că limitează doar temporar dreptul de proprietate, atât timp cât pericolul (cauza instituirii lor) este iminent, interdicția încetând după recepția la terminarea lucrărilor de intervenții.
Restrângerea nu afectează substanța dreptului de proprierare, având în vedere că proprietarul poate folosi bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Astfel se menține un echilibru între interesele individuale și interesul public, care vizează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale altor persoane.

Se are în vedere cu scopul ocrotirii la viață a altor persoane. Se urmăreste consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

Propunerea a intrat în circuitul parlamentar și a fost adoptată de Senat fără amendamente, urmând ca votul final să aparțină Camerei deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Motorul de căutare „hoteluri” pe care îl folosesc utilizatorii Google maps a generat numeroase cazări în apartamente și hoteluri din centrul Capitalei. Din lista afișată, pe bulevardele Bălcescu și Magheru am remarcat cel puțin două cazări în blocuri cu risc seismic.

Citeşte şi: Programul Casa Verde Fotovoltaice este suspendat! Care este motivul care stă în spatele acestei decizii