Proiect de lege: închirierea de locuinţe în blocuri cu risc seismic va fi interzisă

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc nenumîrate astfel de cazări chiar pe Booking.
Mircea Filipescu
27 sept. 2023, 10:55
Proiect de lege: închirierea de locuinţe în blocuri cu risc seismic va fi interzisă

Apare o nouă restrângere a drepturilor proprietarilor de apartamente din blocurile cu risc seismic I, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7.

Proiectul inițiat de guvern, care a trecut deja de Senat și se află în dezbarere parlamentară, interzice închirierea apartamentelor în blocurile cu risc seismic I.

Din august 2023 este în vigoare interdicția activității comerciale și a publicității în blocurile cu risc seismic I și II, expertizate începând din 2008, alături de o altă prevedere care înlesnește introducerea blocurilor cu risc seismic în programul național de consolidare prin votul a 50+1 din numărul de proprietari, față de unanimitate, condiționare care bloca consolidările.

Doar în București se află aproape 400 de imobile expertizate cu risc seismic I, majoritatea în zona centrală a orașului, în Centrul Vechi, bulevardele Magheru și Bălcescu sau Calea Victoriei.

Motivul interzicerii chiriilor în blocurile Rs I este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”, proprietarii având posibilitatea de a adera la un program național de consolidare pentru aducerea în siguranță a construcției. Chiar dacă ar exista contrargumente legate de încălcarea Constituției, potrivit expunerii de motive, nu se limitează dreptul de proprierare, având în vedere că proprietarul se poate folosi de bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă, și datează din martie 2023, după două cutremure consecutive produse la începutul anului din 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, de unde au reieșit deficiențe mari la construcția clădirilor.

Citeşte şi: S-a aflat adevărul în scandalul Pescobar- ANPC. Cine deține, de fapt, Taverna Racilor. Paul Nicolau nu este patronul

Potrivit propunerii legislative, în legea cadru 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor – care reglementează programul național de consolidare, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități – se introduce un alineat nou la art. 5 (3) prin care:

Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”.

Este important de precizat că restrângerile se fac cu respectarea art.53 din Constituția României privind restrângerile unor drepturi sau libertăți care se fac prin lege și care se impun pentru apărarea drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României.

Neinstituirea unor interdicții clare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI ar reprezenta o atitudine pasivă a statului, cu consecința expunerii la risc a vieții și integrității populației, se arată în expunerea de motive, citată de G4Media.

Citeşte şi: Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Interdicțiile sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea lor, prin faptul că limitează doar temporar dreptul de proprietate, atât timp cât pericolul (cauza instituirii lor) este iminent, interdicția încetând după recepția la terminarea lucrărilor de intervenții.
Restrângerea nu afectează substanța dreptului de proprierare, având în vedere că proprietarul poate folosi bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Astfel se menține un echilibru între interesele individuale și interesul public, care vizează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale altor persoane.

Se are în vedere cu scopul ocrotirii la viață a altor persoane. Se urmăreste consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

Propunerea a intrat în circuitul parlamentar și a fost adoptată de Senat fără amendamente, urmând ca votul final să aparțină Camerei deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Motorul de căutare „hoteluri” pe care îl folosesc utilizatorii Google maps a generat numeroase cazări în apartamente și hoteluri din centrul Capitalei. Din lista afișată, pe bulevardele Bălcescu și Magheru am remarcat cel puțin două cazări în blocuri cu risc seismic.

Citeşte şi: Programul Casa Verde Fotovoltaice este suspendat! Care este motivul care stă în spatele acestei decizii

 

DailyBusiness
Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge și se va depune zăpadă de Crăciun şi de Anul Nou
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Alimentul pe care e bine să-l mănânci de cel puțin două ori pe săptămână. Mulți îl evită, deși beneficiile sale i-au uimit până și pe cercetători
Capital.ro
Călin Georgescu ar putea fi arestat: Se dorește spectacolul cătușelor. Apel la UE și SUA
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Vin bani de la stat pentru această categorie de români. Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Adevarul
Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a depus plângere la Poliție: „Am încredere în democrație”
wowbiz.ro
Adevărul despre starea de sănătate a lui Mihai Leu! Situația este mai gravă decât se credea
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Culisele Familiei Regale. Cine face coroanele monarhilor britanici
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025. Despre ce sumă este vorba
Cancan.ro
17 zile de viscol și ninsori în luna ianuarie, în România, potrivit meteorologilor EaseWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Nu mai are niciun drept: Așa ceva este de neimaginat
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
Aproape 70% dintre ucraineni susțin aderarea treptată la NATO pe modelul Germaniei de Vest
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie