Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, dezbătut în continuare în Comisia Juridică din Senat

Publicat: Luni, 13 Iulie 2020 08:22 // Actualizat: Luni, 13 Iulie 2020 08:22 // Sursa: romaniatv.net

Senatorii din Comisia Juridică urmează să reia luni dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea, după ce, sâmbătă, parlamentarii PSD au cerut amânarea discuţiilor.

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a solicitat în Comisia Juridică amânarea dezbaterilor până luni pentru a studia practicile Uniunii Europene. Senatorul PSD a explicat că actul normativ iniţiat de Guvern nu este coerent, iar "cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze", relatează Agerpres.

De cealaltă partel, senatorul PNL Iulia Scântei a declarat că amânarea dezbaterii acestui proiect înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Cum vrea PSD să modifice legea privind carantina şi izolarea. Cazanciuc: Guvernul Orban a scăpat situaţia de sub control

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul iniţiat de Guvern referitor la carantină şi izolare pe care l-a catalogat ca fiind un "dezastru". Senatorul social-democrat susţine că actul normativ va fi votat în momentul în care va corespunde "nevoii românilor", după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

Cazanciuc a mai precizat că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii. 

"Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi", a adăugat Robert Cazanciuc.

PSD, despre amânarea votului în Senat: Un proiect de lege de o asemenea importanţă nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă

Robert Cazanciuc a menţionat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

"Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător", a explicat senatorul PSD.

Băsescu, mesaj pentru Orban: "Acţionează! Dacă nu, hasta la vista baby!"

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

Ludovic Orban: "Dacă nu luam măsuri, era PRĂPĂD"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
carantină Comisia Juridică izolare lege PSD robert cazanciuc Senat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H