Legea vaccinării, blocată de peste un an în Parlament. Sunteţi de acord cu vaccinarea obligatorie? Votaţi!

Publicat: Joi, 14 Martie 2019 12:10 // Actualizat: Joi, 14 Martie 2019 16:00 // Sursa: romaniatv.net

Proiectul legii vaccinării este blocat în Parlament de peste un an, în condițiile în care România are cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa. RomaniaTV.net vă invită să vă exprimaţi punctul de vedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

SONDAJ
SONDAJ. Sunteţi de acord cu vaccinarea obligatorie?
PRO
CONTRA
Pentru a vota vă rugăm introduceţi codul din imagine.
VOTEAZA
PRO
11.64%
CONTRA
88.36%

Proiectul legii vaccinării a iscat numeroase controverse. Așteptat de medici şi de majoritatea părinţilor, dar considerat ilegal de adepții curentului anti-vaccin, proiectul aduce aduce modificări importante: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Protest antivaccinare la Bucureşti: "Nu vrem să fim obligaţi să ni se administreze nişte vaccinuri datorită unei pseudo epidemii"

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017 și a ajuns la Parlament o zi mai târziu. Pe 23 octombrie, proiectul a fost adoptat de Senat, apoi a ajuns la Camera Deputaților (for decizional) unde stă blocat în comisii de peste un an. Asta în timp ce epidemia de rujeolă este în plin, numai în ultimele patru zile fiind confirmate peste 100 de cazuri. Până în prezent, au fost înregistrate 62 de decese şi peste 16.000 de bolnavi.

Urmărirea proiectului legislativ în Camera Deputaţilor 

Tudor Ciuhodaru, deputat PSD şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a declarat pentru RomaniaTV.net că proiectul se află în continuare în faza de consultari.

"Proiectul este încă în consultări, pentru că există un lucru care trebuie clar stabilit, este vorba de consimţământul informat. Adică din punctul meu de vedere, consimţământul informat prevăzut în legea pacientului este esenţial de clarificat în astfel de situaţii (...) Sunt iniţiatorul proiectului de lege a redeschiderii Institutului Cantacuzino şi sunt ferm convins că în momentul în care Institutul Cantacuzino îşi va relua producţia, cu tot ceea ce înseamnă medicaţie, unele dintre ele vaccinuri, unele unice la nivel mondial, cum era Cantastimul sau Polidinul (imunomodulatorii), se va creşte încrederea populaţiei în vaccinare. Vorbesc de vaccinuri ieftine, sigure, la timp, producţie autohtonă, nu îţi mai pui problema de surse de provenienţă. Dacă ma întrebaţi pe mine sunt două bariere majore în calea vaccinării: una este cea educaţională, care este educaţia pentru sănătate care trebuie predată în şcoală, şi a doua este cea economică, cea legată de costuri.(...)

Nu sunt în masură să vă spun când se vor încheia consultările pentru că este vorba de o dezbatere cu asociaţiile de pacienţi, cu asociaţiile de părinţi. Din punctul meu de vedere, trebuie găsită soluţia legislativă optimă. Această lege are un obiectiv major: asigurarea continuităţii, informării şi asigurării permanante de vaccinuri, iar problema legată de consimţământul informat trebuie soluţionată întotdeauna în favoarea pacientului", a precizat Tudor Ciuhodaru, pentru RomaniaTV.net.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, declara la o dezbatere privind siguranţa şi eficienţa vaccinurilor că vaccinurile salvează vieţi.

"Vaccinurile salvează vieţi - nu este doar o lozincă, este o evidenţă dată de cifrele demografice. În 1979 am reuşit să eradicăm variola. Nu a existat niciun interes economic şi vaccinarea împotriva variolei s-a oprit în 1980, odată cu eradicarea variolei. Practic, dacă vom reuşi să eradicăm şi rujeola, probabil că acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul rujeolei, acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul poliomielitei. Poliomielita este o boală aproape eradicată. (...) Aceeaşi situaţie şi în cazul difteriei", a precizat dr. Rafila.

El a explicat că este vaccinarea este o metodă sigură de prevenire şi de control al bolilor, printre care şi rujeola.

"Este nefiresc să înregistrăm atâtea decese cauzate de rujeolă, în condiţiile în care avem la îndemână vaccinarea, o metodă sigură de prevenire şi control al acestei afecţiuni şi a multor altor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului", a spus dr. Rafila.

Proiectul legii vaccinării, în varianta adoptată de Senat, în octombrie 2017, instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, obligativitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să se informeze iar, în caz contrar, să fie amendați, obligativitatea asigurării unui stoc de vaccinuri în avans pentru un an și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în caz de epidemie în respectiva comunitate.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
  • vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

Cinci prevederi controversate din proiectul Legii vaccinării:

  • Părinţii care nu îşi vaccinează copiii pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.
  • În momentul înscrierii copiilor la școală sau grădiniță, instituția are obligația de a solicita o adeverință emisă de către medicul de familie, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor. 
  • În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului. 
  • La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. 
  • În cazul în care, la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

Italia a adoptat o nouă lege care prevede obligativitatea vaccinării copiilor înainte de intrarea în colectivitate. Copiilor italieni li s-a cerut să nu se prezinte la şcoală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător, relatează marţi BBC. Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel naţional în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie. Părinţii riscă să fie amendaţi cu până la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală. Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi.

Citeşte mai mult AICI

Şi Facebook a anunţat că analizează în prezent mai multe măsuri pe care ar putea să le ia pentru a limita răspândirea postărilor care îndeamnă părinţii să nu-şi vaccineze copiii. Printre aceste măsuri s-ar putea număra, conform oficialilor Facebook, limitarea sau eliminarea completă a acestui tip de conţinut din recomandările care apar în diverse secţiuni ale reţelei sociale, inclusiv a grupurilor recomandate. Facebook va încerca să afişeze conţinut de calitate şi informaţii venite din surse care au autoritate în domeniu în locul postărilor anti-vaccinare. Postările care îndeamnă părinţii să nu-şi mai vaccineze copiii s-au răspândit în ultima vreme pe Facebook, în special prin intermediul grupurilor de discuţii, acolo unde se vehiculează foarte multe informaţii neadevărate, dar luate în considerare de o parte a utilizatorilor.

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 mar 15:51
Răspunde | Votează email 2 email
Mierla
Fiecare e liber sa faca ce considera de cuviinta cu propriul sau corp. Nici statul, nici nimeni nu poate forta o fiinta inzestrata cu ratiune sa faca ceva ce nu doreste. Se incalca drepturi ale oamenilor. Ceea ce se doreste este de fapt o mare ilegalitate! Guvernul corupt are nevoie de comisionul urias ce il va primi de pe urma acestei legi obligatorii, devenind astfel un client permanent al industriei farmaceutice si noi prostimea ne injectam, ca trebuie sau nu si mai luam si amenzi daca indraznim sa comentam. De cand ststul asta nenorocit nu poate dormi de binele prostimii??? Nimeni nu se intreaba? Si aceasta LEGE A VACCINARII ESTE SI PENTRU ADULTI- CATE UN VACCIN LA 6 LUNI! asta de ce nu mai scrie nimeni???
15 mar 15:46
Răspunde | Votează email 2 email
Petrica
Intr-o tara DEMOCRATICA, vaccinarea trebuie sa fie o alegere personala. Avand in vedere ca fiecare vaccin implica anumite riscuri, riscuri care sunt confirmate si metionate de producator in prospect, consider ca fiecare persoana trebuie sa fie libera sa se documenteze, sa cunoasca riscurile si sa decida daca doreste sau nu sa si le asume. Nimeni nu va raspunde in situatia in care: vaccinul nu functioneaza, vaccinul provoaca boala, vaccinul produce alte boli (mult mai grave decat cea pentru care este administrat) sau produce decesul. Nimeni nu v-a raspunde in situatia in care vaccinarea merge prost, nici firma producatoare de vaccinuri, nici medicul care v-a administrat vaccinul. Exista o lege intenationala care protejeaza industria producatoare de vaccinuri. Acestia nu pot fi dati in judecata si niciodata nu vor raspunde penal pentru greselile lor. Riscul vaccinari este asumat 100% de persoana vaccinata.
15 mar 12:59
Răspunde | Votează email 1 email
Dan
Unde-s antivaccinistii sa dam vina pe ei?
Ups! Nu e niciunul pe vas!
15 mar 12:40
Răspunde | Votează email 5 email
ELENA
In sistemul de santate din Romania sunt multe de facut,pana la vaccinarea obligatorie.De ce sa fie alocate sume imense pentru procurarea vaccinurilor ,cand aceste sume pot fi folosite la constructia de spitale noi,dotate si cu medici pregatiti care sa explice parintilor ca vaccinul este un medicament care poate fi administrat in functie de istoricul medical al celui vaccinat.Avem centre de testare a vaccinurilor si medicamentelor aduse din exterior?Cine garanteaza pentru acestea?Orice medicament are si efecte adverse,in cazul cand aceste efecte adverse afecteaza sanatatea copiilor cine plateste ?Sa nu uitam ca sunt sute de localitati fara canalizare,apa curenta,care sa asigure un minim de igiena,de ce nu alocam banii pentru a starpi focarele de infectie ce apar ca urmare a acestor lipsuri?Prin aceasta lege se incalca dreptul la libertatea omului .Suntem o tara care am semnat o ratificare internationala.In Constitutie se stipuleaza clar dreptul la educatie si nu este conditionat de vaccinare sau nevaccinare.Cum rezolvam cu numarul mare de cancere la copii?Un vaccin trateaza efectele,dar nu inlatura CAUZA bolii,in acest sens ce face Ministerul?
15 mar 12:06
Răspunde | Votează email 4 email
Alexandrinna
Cine vrea sa se vaccineze sa fie liber sa decia singur!
Romania nu isi mai fabrica propriile vaccinuri!
Si daca le-ar fabrica, tot nu ar mai avea control asupra calitatii lor.
Vaccinurile unde se fac si de catre cine, in ce conditii si ce substante chimice au in continut,... nu avem voie sa stim.
Guvernantii care se rotesc de 30 de ani ei intre ei, ne-au vrut binele si ni l-au luat. Acum ce mai vor?
De bolnavi, si de dotarea spitalelor nici ca le pasa!
De ce le pasa asa de brusc si de ce sunt asa de insistenti in dorinta lor de a vaccina obligatoriu toata populatia ramasa inca sanatoasa, fara a tine seama daca e cazul sau nu, daca persoana vrea sau nu?
Ma vad disciplinata stand la rand sa ma vaccineze ei cu forta.
Daca in fata mea o "mierleste" unul, nu am voie sa parasesc randul daca nu am in buzunar amenda de 10.000 ron pentru una buc. vaccin.
Dar pentru mai multe vaccinuri? Cate sute de mii trebuie sa aiba o familie?
Cine nu analizeaza scopul si tendinta celor ce sustin ca vaccinarea sa fie obligatorie pentru toata lumea, cine nu se informeaza, risca!
O astfel de obligativitate este DICTATURA MEDICALA!
As sustine vaccinarea obligatorie pentru pedofili, violatori, criminali,... !
PS: Am observat ca singuru argument al unor persoane ce sustin vaccinarea este:
"stiu mai bine pentru ca sunt biolog" sau "pentru ca am lucrat in domeniul sanitar!"
Principiul vaccinarii a fost bun.
Dar de la principiu la fapte ... nu se mai parcurge acelasi drum.
15 mar 11:45
Răspunde | Votează email 3 email
Dan
Numai vitele de la abator sunt vaccinate cu forta, iar apoi sunt omorate, in numele "binelui comun".
15 mar 11:43
Răspunde | Votează email 2 email
Eu sunt!
In conditiile in care in instanta americana avocatul Robert F. Kennedy a obtinut recunoasterea oficiala a faptului ca de minim 30 de ani NU A FOST FACUT NICI UN TEST DE SIGURANTA A ADMINISTRARII VACCINURILOR, cum pisici puteti veni IARA cu aberatii naziste de genul vaccinarea obligatorie?
15 mar 10:44
Răspunde | Votează email 0 email
Andreea M
Nu v-ati saturat de comunism, se pare! Bodog, Pintea Arafat si nu doar PSD-istii cocheteaza cu Vaccinarea Fortata. Si uite asa ne trezim cantand ode "Partidului Iubit". Jos comunismul!!!!!!
15 mar 10:20
Răspunde | Votează email 3 email
Cosmin Lucian
Intrebarea reala este de fapt: "Sunteti de acord sa renuntati la un Drept Fundamental alOmului si la o libertate?" Asta e INCEPUTUL, o sa vina si altele!
14 mar 15:19
Răspunde | Votează email 6 email
Raluca
Stimata doamna Necula, inainte de a scrie un articol stupid ca acesta mai informati-va si eventual testati si vaccinurile pe pielea dumneavoastra.
1
EUR
4.7305
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H