Propunere legislativă prin care românii ar putea ieşi la pensie cu până la trei ani mai devreme, fără să piardă din venituri

Românii care lucrează ore suplimentare şi nu primesc liber sau compensaţii băneşti pentru timpul în care stau peste program ar putea să iasă la pensie cu până la trei ani mai devreme, conform unei noi propuneri legislative.

11 ian. 2022, 16:52
Propunere legislativă prin care românii ar putea ieşi la pensie cu până la trei ani mai devreme, fără să piardă din venituri

Propunerea legislativă îi aparţine lui Dragoş Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL, care a explicat şi raţiunea care a stat la baza acesteia, aceea că cei care fac ore suplimentare pot fi compensaţi financiar, dar zilele de muncă acumulate ar trebui şi ele să fie luate în calcul pentru ieşirea la pensie.

„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore.

Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.

Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite. Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.

În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.

În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani”, a explicat Dragoş Frumosu, marţi, la Antena 3.

Citeşte şi: LISTA DATORNICI 2022. Veste de milioane pentru români, ce datorii s-au şters la 1 ianuarie Verifică dacă te încadrezi

Conform Codului muncii, munca suplimentară se poate compensa fie prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile de la efectuarea acesteia, fie prin acordarea unui spor la salariu, corespunzător duratei muncii suplimentare.

În prezent, Dragoş Frumosu spune că a transmis această propunere tuturor instituţiilor statului abilitate în această problemă, inclusiv partidelor politice şi grupurilor parlamentare.

„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii.

Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor”, susţine Frumosu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Scene şocante în faţa casei lui Gigi Becali. Un bărbat s-a urcat pe un stâlp ca să-i ceară ajutorul. Uluitor cum l-a convins să coboare: „Să stea pe stâlp? Ce să îi fac eu?!”


loading...
Partenerii noștri