Propunere legislativă prin care românii ar putea ieşi la pensie cu până la trei ani mai devreme, fără să piardă din venituri

Românii care lucrează ore suplimentare şi nu primesc liber sau compensaţii băneşti pentru timpul în care stau peste program ar putea să iasă la pensie cu până la trei ani mai devreme, conform unei noi propuneri legislative.
Filip Stan
11 ian. 2022, 16:52
Propunere legislativă prin care românii ar putea ieşi la pensie cu până la trei ani mai devreme, fără să piardă din venituri

Propunerea legislativă îi aparţine lui Dragoş Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL, care a explicat şi raţiunea care a stat la baza acesteia, aceea că cei care fac ore suplimentare pot fi compensaţi financiar, dar zilele de muncă acumulate ar trebui şi ele să fie luate în calcul pentru ieşirea la pensie.

„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore.

Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.

Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite. Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.

În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.

În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani”, a explicat Dragoş Frumosu, marţi, la Antena 3.

Citeşte şi: LISTA DATORNICI 2022. Veste de milioane pentru români, ce datorii s-au şters la 1 ianuarie Verifică dacă te încadrezi

Conform Codului muncii, munca suplimentară se poate compensa fie prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile de la efectuarea acesteia, fie prin acordarea unui spor la salariu, corespunzător duratei muncii suplimentare.

În prezent, Dragoş Frumosu spune că a transmis această propunere tuturor instituţiilor statului abilitate în această problemă, inclusiv partidelor politice şi grupurilor parlamentare.

„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii.

Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor”, susţine Frumosu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Scene şocante în faţa casei lui Gigi Becali. Un bărbat s-a urcat pe un stâlp ca să-i ceară ajutorul. Uluitor cum l-a convins să coboare: „Să stea pe stâlp? Ce să îi fac eu?!”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria pune sârmă ghimpată la granițe și pentru români. Ordinul lui Viktor Orban
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață