Propuneri ale Ministerului Justiţiei după protestul grefierilor

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit vineri cu reprezentanți ai grefierilor prezenți la mitingul organizat de Federația Projust, la discuții luând parte membri afiliați și neafiliați federației sindicale și reprezentanți ai MJ.

RomaniaTV.net
07 oct. 2016, 18:28
Propuneri ale Ministerului Justiţiei după protestul grefierilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în urma consultărilor s-au agreat mai multe puncte.

În ce privește Regulamentul de ordine interioară al instanțelor, personalul auxiliar va transmite Ministerului Justiției propuneri și observații privind documentul, în principal cu privire la termenele de efectuare a lucrărilor și corelarea cu termenele din legislația primară. Ministerul Justiției va analiza aceste propuneri și va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, referitor la Statutul personalului de specialitate — Ministerul Justiției va iniția o nouă procedură legislativă, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, promovat în anul 2011.

Cât privește salarizarea unitară la nivel național, Ministerul Justiției precizează că va sprijini curțile de apel în determinarea unitară a nivelului de salarizare, eliminând discrepanțele existente în prezent între acestea.

Întrucât problemele expuse necesită consultări și cu alte organizații sindicale ale acestei categorii de personal, precum și cu reprezentanți ai personalului neafiliat organizațiilor sindicale, în ultima săptămână a lunii octombrie Ministerul Justiției va programa o întâlnire cu participarea acestora. La întâlnire vor fi invitați reprezentanți ai CSM și ai Școlii Naționale de Grefieri, se arată în comunicatul MJ.

Vineri, câteva sute de grefieri au protestat în faţa sediului Ministerului, nemulțumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau condițiile de muncă și lipsa unui statut al personalului auxiliar din instanțe și parchete.

Președintele executiv al „Projust”, Răducu Petcu, a declarat, pentru AGERPRES, că alte nemulțumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instanțe și parchete și dialogul cu ministrul Justiției.

„Ministrul Justiției într-un an de zile s-a întâlnit o singură dată cu personalul auxiliar din instanțe și parchete. În tot mandatul nu a adus nicio îmbunătățire acestor persoane, mai rău, în Parlament a retras statutul personalului înaintat spre adoptare (…), a trecut de o Cameră, iar la a doua Cameră, la votul final, Ministerul Justiției a venit și a spus că își retrage proiectul, că nu îl mai susține”, a susținut Petcu.

El a explicat că un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, condițiile de muncă și salarizarea „la limita subzistenței” pentru toate categoriile din sistem.

„Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are în mână undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, șoferi, agenți procedurali, care au salariul minim pe economie”, a arătat Petcu.