Protestatarii au afișat pancarte pe care se puteau citi mesajele precum ”Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă”, ”Vrem să muncim”, ”Oțel românesc pentru proiecte românești, țeavă românească pe pământ românesc”. Manifestanții au bătut în butoaie, au suflat în vuvuzele și fluiere, scandând ”Vrem să muncim, nu vrem să cerșim” și ”Hoții, hoții”, potrivit Agerpres.
Potrivit liderilor Sindicatului AMG Siderurgistul, care a organizat protestul, este de datoria autorităților să intervină, cu respectarea prevederilor legale, pentru ca societatea ArcelorMittal Tubular Products să poată livra țevile pentru gazoductul BRUA.
„Până acum au fost două licitații și noi le-am contestat, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turcești și una rusească, dar noi am fost eliminați pe criterii puerile. Protestăm pentru că, pentru proiectul BRUA, cu firma de la Galați putem executa această conductă fără problemă, sunt bani europeni pe teritoriu european, iar legea spune că cel puțin 50% din finanțarea europeană trebuie să fie din UE. România e în UE, dar Turcia și Rusia nu sunt în UE. Așteptăm de la Guvern o explicație și contractul să fie distribuit la noi, avem capacitatea să-i facem față. Toți se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândește că sunt 440 kilometri de țeavă ce pot fi livrați de la Galați. Materia primă o luăm de la combinatul siderurgic, sunt firma noastră mamă. Să ne punem semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla și țeava respectivă, că noi le producem aici?”, a declarat Ioviță Lungu, liderul Sindicatului AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products.
Liderii de sindicat au anunțat că o acțiune de protest similară se va organiza și pe 7 noiembrie, la București, în față sediului Guvernului.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara în luna martie că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria — România — Ungaria — Austria) vor începe la sfârșitul acestui an, iar conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră.
Noul gazoduct ar fi urmat să aibă o lungime totală de 550 de kilometri. Transgaz va primi de la Comisia Europeană 179 de milioane de euro pentru acest proiect.