Protest de amploare în Brazilia. Peste 3 MILIOANE de oameni au cerut demisia preşedintelui VIDEO

Peste trei milioane de brazilieni, potrivit poliției, au participat duminică la manifestații de proporții istorice la care au cerut plecarea președintei de stânga Dilma Rousseff, implicată într-o criză politică majoră.

RomaniaTV.net
14 mart. 2016, 08:22
Protest de amploare în Brazilia. Peste 3 MILIOANE de oameni au cerut demisia preşedintelui VIDEO

În capitala economică a Braziliei, Sao Paulo, fief al opoziției, 1,4 milioane de persoane au defilat scandând „Dilma afară!”, potrivit secretariatului Securității publice, care a evaluat numărul participanților la 1,8 milioane în tot statul.

Înaintea acestei estimări, numărul total al manifestanților în restul Braziliei fusese estimat la 1,4 milioane, potrivit datelor poliției. Și aceasta fără a lua în calcul marea manifestație din Rio de Janeiro, viitoarea gazdă a Jocurilor Olimpice în luna august, unde sute de mii de brazilieni au defilat de-a lungul celebrei plaje de la Copacabana.

Acest val de proteste reprezintă o serioasă lovitură dată prestigiului Dilmei Rousseff, aflată sub amenințarea unei proceduri parlamentare de destituire.

Opoziția a câștigat pariul unei mobilizări masive pentru a exercita presiuni asupra deputaților ezitanți care vor trebui să se pronunțe în favoarea sau împotriva destituirii președintei, realeasă în mod democratic în 2014.

Brazilia, cu cei peste 200 de milioane de locuitori ai săi, se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice și politice din istoria sa, situația fiind înveninată și de megascandalul din jurul uriașei companii de stat Petrobras care afectează coaliția aflată la putere.

Guvernul Partidului Muncitorilor (PT), la putere din 2003, pare paralizat în mijlocul acestei furtuni. El nu reușește să facă adoptat de un Parlament rebel programul său de austeritate. Cea de a șaptea economie mondială a intrat în al doilea an de recesiune. Produsul Intern Brut a scăzut cu 3,8% în 2015, inflația depășește 10%, deficitele publice se accentuează, șomajul crește.

Manifestațiile de duminică au fost convocate de mișcări de dreapta ale cetățenilor, aflate la originea altor trei acțiuni de protest similare în 2015, dar pentru prima oară acestor mișcări li s-au raliat oficial și partidele din opoziție.

Astfel, liderul opoziției Aecio Neves, învins în alegeri de Dilma Rousseff în 2014, a participat pentru scurt timp la marșul din Sao Paulo, unde însă a fost huiduit. Singurul care a întrunit aprecierile unanime ale manifestanților a fost judecătorul Sergio Moro, care conduce ancheta în scandalul Petrobras, ajunsă recent și la fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva (șef al statului între 2003-2010).

În Brasilia, capitala țării, manifestanții au defilat arborând o imensă păpușă gonflabilă care îl reprezenta pe Lula, mentorul și predecesorul actualei președinte, în uniformă vărgată de pușcăriaș.

În afară de dosarul Petrobras, Lula este vizat și de procurori din Sao Paulo, care cer urmărirea lui penală pentru „ocultarea patrimoniului” și plasarea lui în detenție în cadrul unei anchete paralele.

Săptămâna care începe se anunță dificilă pentru Dilma Rousseff, o dată cu reactivarea procedurii de destituire, lansată împotriva ei în decembrie 2015 de opoziție, după ce Tribunalul suprem federal (STF) va stabili regulile, miercuri.

Președinta Braziliei s-a întâlnit duminică seara, în Brasilia, cu principalii săi miniștri pentru a evalua situația. Administrația prezidențială s-a mulțumit să salute desfășurarea „pașnică” a manifestațiilor într-un scurt comunicat.