Protest EXTREM. Barack Obama boicotează JO de iarnă şi trimite în Rusia două activiste gay

Preşedintele american Barack Obama a dat o lovitură marţi Rusiei în legătură cu controversata lege anti-gay din ţară prin includerea a doi sportivi care şi-au recunoscut în mod public homosexualitatea în delegaţia oficială pentru Jocurile Olimpice de la Soci şi prin faptul că el a refuzat să meargă la acest eveniment sportiv.

RomaniaTV.net
19 dec. 2013, 09:16
Protest EXTREM. Barack Obama boicotează JO de iarnă şi trimite în Rusia două activiste gay

Casa Albă a anunţat că Billie Jean King, o fostă campioană de tenis, gay, şi Caitlin Cahow, o medaliată olimpică la hochei cu aceeaşi orientare sexuală, vor fi incluse în delegaţia americană ce va participa la ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO în februarie.

Pentru prima dată de la Jocurile Olimpice de Vară din Sydney din 2000, preşedintele american, vicepreşedintele şi prima doamnă vor absenta din ambele delegaţii. Responsabili ai Casei Albe au anunţat că programul lui Barack Obama va fi prea încărcat pentru a putea asista la Jocuri, dar că delegaţia reprezintă diversitatea reprezentată de Statele Unite ale Americii.

Toţi membrii delegaţiei noastre se disting prin prisma reuşitelor lor în serviciul în slujba guvernului, în activismul civic şi în sport„, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Shin Inouye, într-un comunicat. Astfel, SUA se vor alătura Franţei şi Germaniei, care au decis la rândul lor să nu trimită înalţi reprezentanţi guvernamentali la Jocurile Olimpice.

Cu toate că Obama nu a comentat în mod direct cu privire la motivele acestei decizii, includerea unor atleţi ce nu îşi ascund homosexualitatea sugerează că aşa-numita propagandă rusească anti-gay este cel puţin o parte componentă a acestui pas.

Legislativul rus a aprobat o lege în iunie prin care a interzis promovarea relaţiilor sexuale netradiţionale în faţa minorilor, suscitând reacţii internaţionale şi temeri referitoare la siguranţa atleţilor şi spectatorilor gay prezenţi la JO de la Soci.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că o activistă pentru drepturile homosexualilor va face parte din delegaţia oficială americană la Jocurile Olimpice de la Soci, programate în februarie, în contextul în care Rusia a limitat drepturile gay.

Billie Jean King, fostă campioană la tenis şi lesbiană declarată, va face parte din delegaţia care va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe 7 februarie, precizează Casa Albă într-un comunicat citat de AFP.

Delegaţia SUA va fi condusă de secretarul pentru Securitatea Internă, Janet Napolitano. Din delegaţie vor mai face parte ambasadorul SUA la Moscova, Michael McFaul, consilierul prezidenţial Rob Nabors şi fostul campion la patinaj artistic Brian Boitano.

Pentru ceremonia de încheiere a JO, Casa Albă a anunţat o delegaţie condusă de subsecretarul de Stat William Burns.

Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu legislaţia rusă privind drepturile homosexualilor.