Protestul transportatorilor din faţa Guvernului s-a încheiat. Cîţu: „O mare parte din lucrurile pe care le revendicau au fost rezolvate”

Protestul din faţa Guvernului a luat sfârşit. Premierul Florin Cîţu a transmis că mare parte din revendicările transportatorilor au fost rezolvate sau urmează să fie rezolvate în Parlament, dar decizia privind carantinarea celor care vin din ţări cu risc epidemiologic aparţine specialiştilor.

29 sept. 2021, 16:45
Protestul transportatorilor din faţa Guvernului s-a încheiat. Cîţu: „O mare parte din lucrurile pe care le revendicau au fost rezolvate”

Update

. Premierul Cîţu a transmis că mare parte din revendicările transportatorilor au fost rezolvate sau urmează să fie rezolvate în Parlament, dar decizia privind carantinarea celor care vin din ţări cu risc epidemiologic aparţine specialiştilor.

„O echipă a discutat cu ei. Sunt mai multe lucruri pe care le-am discutat cu transportatorii. O mare parte dintre lucrurile pe care le aveau, le revendicau au fost rezolvate şi se rezolvă în Parlamentul României astăzi. În ceea ce priveşte carantinarea, decizia nu este la Guvern, este la specialişti. Eu aşa am lucrat de fiecare dată. Dacă specialiştii recomandă că asta trebuie să fie pentru cei care vin din ţările din zonă roşie, aceasta va fi soluţia.

Dacă sunt vaccinaţi, nu cred că sunt în carantină; dacă nu sunt vaccinaţi, vom vedem dacă se poate pe baza unui test să nu stea în carantină. Din punctul meu de vedere, eu vreau ca lucrurile să rămână deschise pentru cei care un certificat verde, ceea ce înseamnă vaccinare, trecut prin boală sau testare. Dacă acest lucru se acceptă, nu ar trebui să fie nicio problemă. Dar nu putem să avem nici o altă variantă. Doar să mergem pe încredere nu se poate, mai ales în această situaţie”, a arătat Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Câteva zeci de camioane reprezentând trei asociaţii patronale ale transportatorilor rutieri au fost parcate, miercuri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, în cadrul unui miting de protest al transportatorilor. Nemulţumirile acestora sunt legate de: politica Guvernului de impozitare a diurnei şoferilor de transport de marfă, preţurile asigurărilor obligatorii auto şi carantinarea şoferilor.

Ştire iniţială

La protest au mai confirmat participarea Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

Încolţit de două moţiuni de cenzură, Guvernul Cîţu trebuie să facă faţă şi protestelor. Transportatorii rutieri organizează un protest în faţa Guvernului pentru a semnala cele mai acute probleme din industrie: reîncadrarea diurnei ca venit salarial, criza de pe piaţa RCA şi carantinarea şoferilor profesionişti, a anunţat Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„UNTRR merge mai departe cu protestul. UNTRR nu a participat astăzi la întâlnirea de la MF (Ministerul Finanţelor n.r). Invităm pe toată lumea la protest şi toate asociaţiile pentru a decide mâine în Piaţa Victoriei ce decizii vor fi luate”, susţin reprezentanţii UNTRR într-un mesaj transmis marţi seara.

Această informare vine după ce Ministerul Finanţelor a anunţat că Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) renunţă la proteste în urma discuţiei avute cu ministrul Finanţelor despre regimul diurnei acordate şoferilor care efectuează transport în afara ţării.

Protest în faţa Guvernului. Au mai confirmat participarea Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

UNTRR a anunţat marţi într-un comunicat că protestul asociaţiilor transportatorilor rutieri va avea loc în Piaţa Victoriei, între orele 6:00 – 16:00.

„Astăzi, 28.09.2021, înainte de protestul transportatorilor a apărut pe surse un nou Proiect de Lege privind amnistia fiscală, fiind semnat de către iniţiatori. În vară a circulat tot pe surse o variantă asemănătoare. Până la ora transmiterii acestui comunicat de presă, pe site-ul Parlamentului nu era publicat acest proiect de lege. Deşi apreciem că noul proiect de lege va aduce o decizie în legătură cu amnistia fiscală, considerăm că protestul din data de 29 septembrie din Piaţa Victoriei din Bucureşti trebuie să aibă loc întrucât transportatorii români sunt îngrijoraţi de faptul că procesul de aprobare în Parlament al noului proiect de lege privind amnistia fiscală este de lungă durată şi de multe ori unele proiecte de lege au fost retrase”, se arată în comunicatul UNTRR.

Protest de amploare în Piaţa Victoriei. Transportatorii ameninţă că vor bloca întreaga ţară
În acelaşi timp, proiectul de lege menţine riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecţiei Muncii, cu un impact negativ semnificativ asupra competitivităţii transportatorilor români în UE, deja grav afectată de noile prevederi ale legislaţiei europene aduse de Pachetul Mobilitate 1, susţin reprezentanţii transportatorilor .

În opinia lor, nu este clar dacă proiectul de lege înlocuieşte diurna pentru deplasările externe pentru toate domeniile de activitate şi cum va fi afectată diurna pentru naţional. „Dacă astăzi diurna se aplică conceptual şi la naţional şi la internaţional cu valori diferite, noul proiect pare că tratează doar activitatea internaţională, în timp ce pentru naţional rămâne conceptul de diurnă aşa cum este în prezent stabilit prin legislaţie”, se arată în comunicat.

Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de soluţii care să nu ducă oamenii la disperare. Lucrurile nu merg bine din cauza deciziilor greşite sau ineficiente ale Guvernului”
Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – a publicat o notă de informare cu privire la diurnă – soluţii pentru trecut, prezent şi viitor – în care analizează scenariile vehiculate în prezent privind diurna, unde este abordat inclusiv proiectul de lege menţionat.

Potrivit sursei citate, România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, îşi protejează proprii transportatori. Efectele acestei măsuri sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalităţile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

Totodată, Guvernul penalizează transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populaţiei României. Astfel, şoferii profesionişti care nu sunt vaccinaţi sau nu au avut COVID-19 în ultimele 3 luni intră în carantină dacă revin din ţări roşii şi galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19.

„Măsura este unică în Europa, şoferii profesionişti fiind exceptaţi de la măsura carantinei în toate ţările, cu scopul de a menţine lanţurile de aprovizionare cu marfă, aşa cum recomandă şi Comisia Europeană, care a creat în acest sens „culoare verzi” şi a îndemnat la exceptarea de la carantinare a şoferilor profesionişti. La acestea se adaugă şi majorarea uriaşă a tarifelor la asigurările RCA în urma falimentului City Insurance, criză la care au contribuit din plin autorităţile române printr-o supraveghere defectuoasă a sectorului RCA”, au transmis transportatorii.

Transportul rutier este unul dintre cele mai competitive şi mai importante sectoare economice ale României, doar în ultimii 4 ani având o contribuţie la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro. Transportul rutier şi serviciile conexe generează circa 5% din PIB al României şi angajează peste 350.000 de persoane.

UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, fondată în 1990 pe principii democratice, care promoveaza şi apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare pâna în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectueaza transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.