Proteste şi ciocniri cu poliţia în Belarus, în ziua ultimatumului dat de opoziţie VIDEO

Proteste majore au loc, din nou, în Belarus duminică, în ziua în care expiră ultimatumul dat de opoziție pentru ca președintele Alexandr Lukașenko să își dea demisia. Zeci de oameni au fost reținuți de poliție în orașul Lida, situat la 168 de kilometri de Minsk, scrie RIA, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
25 oct. 2020, 15:41

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care s-au adunat înainte de expirarea unui ultimatul dat de către opoziție președintelui Alexandr Lukașenko pentru a-și da demisia, informează Hotnews.

Lukașenko refuză să renunţe la putere, în ciuda protestelor majore din ultimele săptămâni care cer demisia sa și nu a arătat niciun semn că va da înapoi în urma ultimatumului.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, exilată după alegeri în Lituania, este considerată de criticii guvernului a fi adevărata câştigătoare a scrutinului de la 9 august, unde Lukaşenko şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi.
De la alegeri au loc proteste în fiecare zi.

Duminică este aşteptată o mare demonstraţie, pentru a coincide cu expirarea ultimatumului lansat de Tihanovskaia pentru ca Lukaşenko să demisioneze, la 25 octombrie, şi să pregătească terenul pentru noi alegeri.

Este însă foarte puţin probabil ca Lukanşenko să ia o astfel de decizie. Singurele concesii pe care liderul le-a făcut a fost să elibereze unii prizonieri.

Tihanovskaia a depus eforturi să organizeze, din Lituania, o grevă generală la nivel naţional în Belarus.

Multe dintre femeile care au protestat sâmbătă au spus că se vor alătura grevei, programată să aibă loc luni.

Totuşi, analiştii spun că Tihanovskaia are o putere de influenţă limitată pentru că se află în străinătate.

Citeşte şi: Proteste violente la Varşovia împotriva restricţiilor. Aproape 300 de persoane au foste reţinute după ce au atacat poliţia VIDEO


loading...