Proteste violente în Belarus, după ce Aleksandr Lukaşenko a câştigat încă un mandat de preşedinte. Peste 120 de oameni, reţinuţi VIDEO

Confruntări violente au avut loc duminică noapte în mai multe oraşe din Belarus, între protestatari şi forţele de ordine. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, în semn de protest, după ce presa de stat a anunţat că Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, este la un pas de a câştiga al şaselea mandat consecutiv de preşedinte.

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 07:17

Lukaşenko, despre contestatari: Oi teleghidate din străinătate

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. Opoziția contestă rezzultatul scrutinului care l-a desemnat câștigător pe Lukaşenko cu 80%. În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC. Grupurile civice anunță că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Unii dintre susţinătorii Svetlanei Tihanovskaia, candidata Opoziţiei din Belarus, au sărbătorit victoria în alegeri la Minsk, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Tihanovskaia a refuzat să accepte înfrângerea, chiar dacă presa de stat a anunţat că Aleksandr Lukașenko ar fi obţinut peste trei sferturi din voturi, numărătoarea fiind încă în desfăşurare. În schimb, sondajele independente arătau că Svetlana Tihanovskaia conduce în rezultate.

La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.

Proteste violente în Minsk. Grenade şi focuri de armă, trase înspre mulţime

Între timp, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Minsk, capitala Belarusului, precum şi în alte oraşe din ţară. Svetlana Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine să nu recurgă la violenţă.

„Aş dori să reamintesc poliţiei şi armatei că fac parte din publicul nostru”, a declarat ea, potrivit personalului său de campanie.

„Ştiu că poporul belarus se va trezi mâine într-o nouă ţară”, a spus Tihanovskaia.

Potrivit sursei citate, organizaţia Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la „utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi” la Minsk. „Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite”.

Presa de stat din Belarus a anunţat ulterior că situaţia era sub control şi că un comitet de criză s-a reunit la Ministerul de Interne.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a condus Belarus, fosta republică sovietică din Europa de Est, timp de un sfert de secol.

Exit poll-urile transmite de presa de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80% din voturi. Rezultatul este „departe de orice realitate”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina.

Protest la Moscova faţă de Lukaşenko 

Între timp, la Moscova, capitala Rusiei, sute de oponenţi ai lui Lukaşenko s-au adunat în faţa ambasadei belaruse pentru un protest spontan în timpul căruia mulţimea a scandat: „Afară!”

Un sondaj exit-poll, publicat de agenţia de presă de stat BelTA, arată că 79,7% dintre alegători au votat in favoarea lui Lukaşenko. Doar 6,8% au votat pentru Tihanovskaia, a declarat agenţia. Peste 12.000 de alegători eligibili au fost rugaţi să participe la sondaj, iar aproape 30% au refuzat să dea un răspuns.

Sondajele independente sugerau că Tihanovskaia a obţinut 71% de voturi, în timp ce Lukaşenko doar 10%.

Dosarul 10 august. Curtea de Apel judecă cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de şefii Jandarmeriei


loading...