Protestele VIOLENTE continuă în SUA! A fost instituită starea de alertă în mai multe oraşe FOTO şi VIDEO

Proteste violente au loc în zeci de oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd. Cazul bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din Minneapolis, Minnesota a strârnit reacţii puternice.

RomaniaTV.net
31 mai 2020, 04:45

UPDATE: Grupul Anonymous şi-a făcut simţită prezenţa şi în evenimentele tulburi care au urmat uciderii lui George Floyd de către poliţistul Derek Chauvin de la Poliţia din Minneapolis şi cere dreptate.

Într-un videoclip, Anonymous cere acuzarea lui Chauvin şi ameninţă că va expune corupţia din poliţie din Statele Unite, iar site-ul Poliţiei din Minneapolis a fost blocat la câteva momente după ce clipul a început să circule pe internet.

UPDATE: Cel puţin 27 de persoane au fost reţinute în cursul protestelor desfăşurate în oraşul american Seattle, anunţă Poliţia metropolitană, citată de CNN.
 

Protestatarii reţinuţi sunt acuzaţi de atacuri, incendieri, distrugeri şi jafuri, a declarat Carmen Brest, şeful Poliţiei din Seattle. „Prioritatea este protejarea vieţilor şi oprirea distrugerilor. Numeroşi agenţi de poliţie şi civili au fost răniţi”, a precizat oficialul citat.


UPDATE: Cel puțin 25 de orașe din 16 state au impus starea de asediu, anunță CNN. Garda națională a fost activată în 12 state și în District of Columbia. Proteste au loc în cel puțin 30 de orașe, după moartea lui George Floyd, bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat de poliție, scrie Mediafax.

Printre orașele aflate sub stare de asediu se află Beverly Hills, Los Angeles, Denver, Miami, Atlanta, Chicago, Louisville, Minneapolis, Cincinnati, Cleveland, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Nashville, Seattle, Milwaukee.

Poliţişti în ţinută specială au acţionat sâmbătă seară împotriva manifestanţilor care încălcau interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la Minneapolis, trăgând cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta de un comisariat, a constata un fotoreporter al agenţiei France Presse.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, dornic să împiedice o nouă noapte de revolte, i-a prevenit pe manifestanţi că se vor găsi într-o „situaţie foarte periculoasă” dacă încalcă din nou starea de asediu.

Până în prezent, forţele de ordine, secundate de soldaţi din Garda Naţională, au stat în retragere, mai întâi pentru a nu deteriora mai mult atmosfera şi apoi fiindcă erau în număr insuficient, au recunoscut autorităţile.În urma confruntărlor violente dintre protestatari şi forţele de ordine trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropiere de Casa Albă au fost vandalizate de protestatari sâmbătă. Protestatarii au spart parbrizele celor trei vehicule şi le-au vopsit cu graffiti.

Trump continuă postările agresive pe Twitter: Protestatarii ar fi fost „întâmpinaţi cu câini feroce şi arme ameninţătoare” la Casa Albă 

Imaginile aeriene arată o prezenţă mare a protestatarilor în Philadelphia, aceştia au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza statuii.

De asemenea, CNN informează că în Los Angeles, Chicago şi în alte oraşe mai multe maşini au fost incendiate, inclusiv un autovehicul al poliţiei.

Preşedintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care a condamnat violenţele.

„Administraţia mea va fi întotdeauna împotriva violenţei, a haosului şi a tulburărilor. Vom fi alături cu familia lui George Floyd, cu protestatarii paşnici şi cu fiecare cetăţean care respectă legea care doreşte decenţă, civilitazaţie, siguranţă şi securitate”, a declarat Trump.

 

„Susţinem dreptul protestatarilor paşnici şi le ascultăm motivele. Dar ceea ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nicio legătură cu justiţia sau pacea”, a adăugat acesta.

Mai mulţi ofiţeri de poliţie şi jurnalişti locali au fost răniţi în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al oraşului într-o serie de tweet-uri sâmbătă.

De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore.

  • SUA: Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta interzic circulaţia pe timpul nopţii
Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta fac parte din oraşele americane care au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP.

Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville, în contextul în care Statele Unite continuă să fie zguduite de manifestaţii violente şi revolte după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani decedat luni la Minneapolis (nord) în cursul unei interpelări poliţieneşti şi devenit noul simbol al brutalităţii poliţiei împotriva acestei comunităţi.

 

Confruntările dintre manifestanţi şi poliţişti au zguduit, sâmbătă seară, mai multe oraşe din Statele Unite, plasate în stare de asediu. Poliţiştii au încercat să calmeze furia care s-a răspândit în ţară după moartea afro-americanului George Floyd, informează AFP.

Incendii, gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc, aşa arată America acum, scriu jurnaliştii de la CNN. 

Poliţiştii au acţionat, sâmbătă seară, împotriva manifestanţilor care încălcau starea de asediu pe timpul nopţii la Minneapolis, folosind gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatari de un comisariat, a constatat un fotojurnalist de la AFP. 

Preşedintele Donald Trump a promis să „stopeze violenţa colectivă”, după mai multe nopţi de revolte la Minneapolis, unde acest afro-american în vârstă de 46 de ani a decedat luni, în mâinile Poliţiei. 

În Minnesota, în nordul ţării, agenţii în ţinute speciale s-au confruntat cu manifestanţii care au încălcat interdicţia de a circula, îndepărtându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare. 

Cu puţin timp înainte, manifestanţii s-au dovedit determinaţi să rămână pe loc. „Nu ne dau de ales, există multă furie”, a explicat Deka Jama, o femeie în vârstă de 24 de ani care a cerut „justiţie” pentru George Floyd.

Confruntări au avut loc şi la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, determinând autorităţile din LA şi Atlanta, precum şi cele din Miami şi Chicago, să anunţe la rândul lor stare de asediu. 

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea „tragică” a lui George Floyd, a estimat că revoltele îi dezonorează memoria. 

„Nu trebuie să lăsăm ca un mic grup de infractori şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a lansat el, atribuind revoltele „unor grupuri de extremă stânga radicale” şi în special „Antifa” (mişcare antifascistă). 

Guvernatorul de Minnesota, Tim Waltz, a denunţat la rândul său elementele exterioare oraşului, care ar putea fi, potrivit acestuia, membri ai grupărilor antifasciste, dar şi grupuri rasiste sau traficanţi de droguri. 

Printre zecile de persoane arestate cu o zi înainte, 80% dintre ele erau din alte regiuni ale Statelor Unite, potrivit autorităţilor locale.

„Situaţia la Minneapolis nu are nicio legătură cu moartea lui George Floyd”, a declarat guvernatorul. Este vorba, spune el, „de a instala teama şi de a destabiliza marile noastre oraşe”. 

Pentru a relua controlul asupra situaţiei, Waltz a anunţat mobilizare generală a 13.000 de soldaţi din Garda naţională a statului, o premieră, şi a spus că a solicitat ajutorul Ministerului Apărării.                

Unităţi ale Poliţiei militare au fost alertate pentru a putea interveni la Minneapolis în termen de patru ore, a precizat Pentagonul.