PSD anunţă moţiune de cenzură şi o propunere de premier. De ce este chemat Iohannis în Parlament

Romaşcanu (PSD): Suntem capabili ca, până la adoptarea moţiunii de cenzură, să prezentăm preşedintelui o propunere de premier, un Guvern şi un program economic pentru această perioadă. El a calificat Guvernul drept toxic, iar pe premierul Ludovic Orban drept ”un accelerator de pandemie”.

RomaniaTV.net
26 iul. 2020, 11:45
PSD anunţă moţiune de cenzură şi o propunere de premier. De ce este chemat Iohannis în Parlament

În urmă cu o sătămână, tot Lucian Romaşcanu anunţa că la jumătatea lunii viitoare ar urma să fie depusă moţiunea de cenzură la adresa actualului Executiv şi că PSD susţine ideea unui guvern de uniune naţională care să organizeze cele două runde de alegeri programate pentru acest an, dar nu exclude nici ideea unui guvern politic.

Ciolacu, reacţie după anunţul lui Ponta privind alianţa cu Negoiţă: Este un ajutor direct pentru PNL. Gabriela Firea îi va spulbera

„Starea de alertă a fost un argument de a amâna depunerea unei moţiuni de cenzură, având în vedere că nu era firesc să facem un asemenea gest politic, dar faptul că vine data de 1 august când trebuie dublate alocaţiile, anunţurile constante de încălcare a legii pensiilor ne vor face ca, în foarte scurt timp, să depunem această moţiune chiar dacă este stare de alertă. Suntem capabili ca, până la trecerea moţiunii, să putem prezenta preşedintelui o propunere de premier, un Guvern şi un program economic pentru această perioadă” a declarat Lucian Romaşcanu duminică, într-o conferinţă de presă, reluând o parte din argumentele prezentate la sfârşitul săptămânii trecute.
Acesta a criticat dur Guvernul şi pe premierul Ludovic Orban. Despre Executiv a afirmat că este „singurul responsabil pentru situaţia de astăzi” în ceea ce priveşte epidemia, iar pe premierul Orban Lucian Romaşcanu l-a catalogat drept „acest accelerator de pandemie”.
Reprezentantul PSD a prezentat nouă argumente care ar arăta, în opinia social-democraţilor, că Guvernul este responsabil pentru „o săptămână a recordului nefast, o săptămână a iresponsabilităţii împinse la extrem, în care au murit oameni”
Unul dintre acestea ar fi faptul că prin „neglijenţă, incompetenţă, prin prostiei” România a rămas în două rânduri în vid legislativ în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Un alt argument îl reprezintă lipsa echipamentelor de protecţie pentru persoanele defavorizate, deşi există două acte normative. „Se aşteaptă campania electorală pentru a se folosi aceste măşti în scop electoral de către PNL” a afirmat Romaşcanu, în acest context.
PSD acuză de asemenea şi consideră că sunt argumente pentru care guvernul este responsabil pentru actuala situaţie epidemiologică „promovarea incompetenţei” la Direcţiile de Sănătate Publică, „comunicarea dezastruoasă” pe subiectul pandemiei, dotarea deficitară cu aparatură medicală, lipsa procedurilor specifice pentru măsurile luate în timpul pandemiei, dar şi „exemplele personale dezastruoase” Romaşcanu dând exemplu „beţia de la Guvern” dar şi reuniuni ale unor liberali fără păstrarea distanţei fizice . Ultimele două argumente invocate sunt lipsa de corelare a restricţiilor cu mediul economic şi social şi lipsa testărilor.
„Testăm în continuare destul de puţin, iar diferenţa de teste pe care le vedem raportate sunt făcute de persoane private. (…) Vom lua măsuri pentru ca în cel mai scurt timp, printr-o moţiune de cenzură, acest guvern toxic să plece acasă” a concluzionat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romaşcanu: Iohannis să ceară mandat de la Parlament dacă negocierile privind ajutoarele financiare de la UE sunt reluate

PSD susţine că este posibil ca negocierile privind ajutoarele financiare primite de ţările Uniunii Europene să fie reluate, „având în vedere dezvoltările din Parlamentul European” iar în acest context social-democraţii îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să obţină un mandat din partea Parlamentului înainte de a merge la negocieri şi să prezinte un raport parlamentarilor după finalizarea acestora.

„E posibil ca această negociere să se reia, având în vedere dezvoltările din Parlamentul European. Îi solicităm preşedintelui Iohannis ca înainte să meargă la o nouă negociere să vină în Parlament, să spună ceea ce intenţionează să obţină, să obţină mandatul Parlamentului, apoi. la întoarcerea după negocieri, să vină să dea un raport Parlamentului şi, implicit, populaţiei, poporului pentru ceea ce a obţinut acolo. Lucrurile sunt extrem de importante pentru a fi luate pe persoană fizică, chiar dacă acesta este preşedintele României” a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.
Acesta a criticat faptul că, după negocierile de săptămâna aceasta, România nu se numără printre ţările care au redus contribuţiile la bugetul UE şi nici printre cele 14 ţări care primesc bani în plus pentru convergenţă, iar preşedintele Iohannis „nu a negociat nimic în acest sens”.
Romaşcanu susţine că 46,3 miliarde de euro din banii obţinuţi de România sunt sume aferente viitorul exerciţiu financiar multianual, 16,8 miliarde sunt fonduri nerambursabile iar „restul sunt împrumuturi cu condiţionalităţi”.
„Din aceşti bani, România va trebui să dea în jur 1,4% din PIB înapoi pentru următorul ciclu bugetar. Asta înseamnă că vom rămâne cu 40 de miliarde. La acestea se vor adăuga nişte taxe pe care Uniunea Europeană intenţionează să le impună statelor membre. (…) Toate acestea nu au fost comunicate atunci când domnul Iohannis ne-a prezentat ca pe un mare succes negocierea dumnealui de la Bruxelles”, a mai afirmat reprezentantul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate României în exerciţiul bugetar 2021 – 2027 este ca şi finalizat, lucrându-se la ultimele finisaje. Şeful statului afirmă că trebuie „un plan solid, bun, aplicabil”, care să fie gata la timp pentru ca, de data aceasta, să fim pregătiţi de atragerea tuturor fondurilor europene.

„După cum probabil s-a aflat, ieri a ajuns la un acord în Consiliul European şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene în următorii ani. Este o sumă foarte mare şi, cu aceşti bani, dragi români, vom fi în situaţia, nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România, deci să intervenim în economie şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, a afirmat, miercuri, Klaus Iohannis, la finalul sedinţei pe tema fondurilor europene pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Parlamentul European precizează, în rezoluţia adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea, PE susţinând că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că propunerea Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Romaşcanu: Alianţa Pro Bucureşti 2020 anunţată de Victor Ponta şi Robert Negoiţă este un fiasco

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, cataloghează drept „un fiasco” alianţa Pro Bucureşti 2020 anunţată duminică de Victor Ponta şi Robert Negoiţă, Romaşcanu criticându-l pe Victor Ponta şi spunând că decizia acestuia „serveşte” intereselor PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis. „ Este evident că ceea ce a avut tot timpul în minte domnul Ponta a fost o farsă, nu a avut niciodată în intenţie să negociere pe bune cu PSD. Acum vedem de fapt că ceea ce face domnul Ponta este un sprijin pe care îl dă lui Nicuşor Dan şi PNL şi implicit domnului Ioahnnis” a declarat Romaşcanu.

„Am văzut astăzi o încercare de încheiere a unui parteneriat civil între două persoane cunoscute. Din păcate, nu au venit şi cu produsul de concepţie al acestui parteneriat. Nu a văzut nici ideile pentru Capitală şi sectoare, nu am văzut nici candidaţii pe care dânşii intenţionează să-i susţină, în afara sectorului 3. E un fiasco ce au anunţat dumnealor azi, din punctul nostru de vedere”, a declarat Lucian Romaşcanu duminică, într-o conferinţă de presă, întrebat ce părere are despre noua alianţă politică dintre partidele conduse de Victor Ponta şi Robert Negoiţă
El a menţionat că „ambele persoane care s-au prezentat în faţa publicului” – Victor Ponta şi Robert Negoiţă – au ajuns în funcţii importante fiind susţinute de PSD.
În ceea ce îl priveşte pe Negoiţă, Romaşcanu susţine că succesele sale la Primărie au fost datorită echipei PSD, iar despre Victor Ponta afirmă că „a făcut lucruri bine, dar într-o echipă cu PSD”
„Acum ambii vin şi ne spun că pot face lucruri măreţe. Avem mari dubii că ceea ce se construieşte acum poate avea vreun fel de succes electoral. Este evident că ceea ce a avut tot timpul în minte domnul Ponta a fost o farsă, nu a avut niciodată în intenţie să negociere pe bune cu PSD. Acum vedem de fapt că ceea ce face domnul Ponta este un sprijin pe care îl dă lui Nicuşor Dan şi PNL şi implicit domnului Ioahnnis. Lucrurile nu vor avea din punctul dumnealor de vedere rezultatul scontat. Este o alianţă de conjunctură care, repet, nu face decât să servească intereselor domnului Iohannis, PNL-ului şi ale lui Nicuşor Dan” , aadăugat reprezentantul PSD.
Lucian Romaşcanu a mai afirmat că Robert Negoiţă ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de primar al sectorului 3, arătând că în PSD nu a existat o decizie de excludere a acestuia dar că Negoiţă nu poate avea simultan calitatea de membru în două formaţiuni politice.
„Noi nu putem pierde ce nu avem deja. Până la următorul CEx sperăm ca domnul Negoiţă să dea dovadă de corectitudine şi să părăsească singur poziţia”, a mai spus Romaşcanu.
Cu toate că la Bucureşti cele două partide nu au ajuns la un acord politic, Lucian Romaşcanu susţine că în ţară se pot încheia alianţe locale între PSD şi Pro România
„Nu este un război, este un joc pe care domnul Ponta l-a făcut într-un mod dizgraţios. În ţară lucrurile sunt mult mai nuanţate, administraţiile locale au nevoie de forţe unite pentru a face bine şi acolo lucrurile se desfăşoară cu oamenii care sunt acolo” a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, anunţă o alianţă între Pro România şi noua formaţiune politică înfiinţată de către primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, Partidul Bucureşti 2020. Ponta afirmă că Alianţa Pro Bucureşti 2020 se adresează celor care nu vor să voteze „contra” şi care nu doresc să fie prizonieri ai „binomului” PSD-PNL. „Ne-am aliat noi contra doamnei Firea… nici vorbă! Dacă ne era bine şi eram mulţumiţi de ce se întâmpla în PSD, nu plecam”, a declarat Victor Ponta într-o conferinţă de presă comună cu Robert Negoiţă.