PSD insistă să crească pensiile cu 40 la sută. Cum vor social-democraţii să forţeze mâna Guvernului

PSD fortează Guvernul Orban să majoreze pensiile cu 40 la sută. Social-democraţii vor modifica ordonanţa privind rectificarea bugetară. Parlamentarii PSD au depus, luni, un amendament pentru ca majorarea pensiilor cu 14 la sută să fie respinsă, iar astfel creşterea să revină la 40 la sută, aşa cum prevede legea promulgată de preşedinte.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 12:01
PSD insistă să crească pensiile cu 40 la sută. Cum vor social-democraţii să forţeze mâna Guvernului

UPDATE: Comisiile reunite de muncă ale Parlamentului au acordat, luni, aviz favorabil cu amendamente OUG 135/2020 privind rectificarea bugetară pe 2020.

Potrivit unui amendament propus de PSD şi adoptate în Comisiile de muncă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% şi se păstrează forma iniţială din legea pensiilor, care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Alt amendament vizează abrogarea articolului privind plafonarea salariilor profesorilor şi personalului auxiliar din învăţământ până în 2021.

OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 va intra, pentru raport, în dezbaterea Comisiile reunite pentru buget şi apoi în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. AGERPRES/(AS – autor:

PSD vrea să elimine din ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară care majorează pensiile cu doar 14 la sută şi forțează creșterea cu 40 la sută a punctului de pensii, așa cum prevede legea.

În schimb, ministrul Muncii a declarat că deciziile care au dus la creşterea pensiilor cu doar 14 la sută sunt bazate „pe cifre reale, nu pe minciuni, aşa cum PSD promovează”. Violeta Alexandru a reacţionat după ce PSD a anunţat că va modifica ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în aşa fel încât pensiile să crească cu 40 la sută.

Violeta Alexandru explică de ce cresc pensiile cu 14%. „Argumentele sunt bazate pe cifre reale, nu pe minciuni, aşa cum PSD promovează”

Violeta Alexandru a explicat că decizia creşterii pensiilor cuprinde „o fundamentare bazată pe ceea ce poate susţine în acest moment bugetul”.

„Nu există partid politic să nu-şi dorească ca pensiile să crească cât mai mult. De ce n-ar fi făcut acest lucru PNL dacă aceste creşteri ar fi avut susţinere în buget, dar nu o au. O spune şi Consiliul Fiscal, o spun şi analişti politici şi economici şi toate entităţile internaţionale care se uită la cheltuielile bugetare din România

Nu vindem iluzii. Nu avem cum să facem o creştere care nu are susţinere în buget, iar PSD ştie foarte bine. Nu că nu ştie, nu vrea să ştie şi alimentează o stare de tensiune în societate, antagonizând pensionarii cu cei care lucrează”, a menţionat ministrul Muncii.

De asemenea, Violeta Alexandru a reiterat că Guvernul Orban a crescut pensiile, în condiţii de criză economică generată de pandemia de coronavirus.

„Ceea ce PSD nu spune este că nu a crescut valoarea punctului de pensie nici într-o perioadă de stabilitate economică”, a amintit Violeta Alexandru.

Marcel Ciolacu: „Guvernul PNL a dat-o deja în bară cu deschiderea şcolilor. PSD îi va da o lecţie lui Orban”