PSD propune ca persoanele reţinute pentru verificări să stea la secţia de Poliţie maxim opt ore

Mai mulţi lideri PSD propun ca poliția să poată reține la secție cetățenii, pentru verificări, până la cel mult opt ore.

01 mai 2020, 07:06
PSD propune ca persoanele reţinute pentru verificări să stea la secţia de Poliţie maxim opt ore

În prezent, legea prevede că polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

– nu s-a putut stabili identitatea ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată sau documentele prezentate nu sunt reale;

– din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, care creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

– prin acțiunile sale, persoana în cauză periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

– luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, prevede acum legea. 

Citeşte şi SCENE ŞOCANTE în Zăbrăuţi. Poliţiştii au făcut uz de SPRAY PARALIZANT. Unul dintre ei a scos pistolul VIDEO

Această formulare „de îndată” a constituit subiect de polemică în Parlament, la dezbaterea propunerilor de modificare a legislației privind ordinea publică și/sau statutul polițistului. Unii parlamentari au considerat că lipsa precizării unui interval de timp în care o persoană poate fi reținută pentru verificări poate conduce la abuzuri. În schimb, ați parlamentari au considerat că stabilirea unui interval, de câteva ore, de exemplu, ar da dreptul poliției să rețină o persoană mai mult decât este necesar, potrivit profit.ro. 

Autorii proiectului inițiat arată că în contextul pandemiei de coronavirus este nevoie de modificarea legislației.

„Având în vedere nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere numărului infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică, apreciem că este utilă această intervenție legislativă cu scopul întăririi încrederii în polițiștii români”, susțin inițiatorii.

În primul rând, ei țin să introducă în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române completarea că sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activitățile și atribuțiile unui polițist în legătură cu exercițiul drepturilor sau îndeplinirea obligațiilor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate, iar dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probelor prevăzute de lege.

În al doilea rând, proiectul prevede că: „Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților conform alin. (4) sau a măsurilor legale care se impun, ori după trecerea a cel mult 8 ore de la luarea măsurii prevăzute la alin. (1)”, adică de la conducerea persoanei la sediul poliției. Practic, proiectul de lege stabilește că „de îndată” poate însemna „cel mult 8 ore”. Interpretarea și argumentarea autorilor este că „se instituie o limită temporală de maximum 8 ore în cadrul căreia o persoană poate fi supusă unor măsuri dispuse/întreprinse de polițist, la finele acestora fiind obligatorie permiterea părăsirii sediului poliției”.

Citeşte şi Marian Oprişan, scrisoare deschisă către guvernul Orban: „Este similar cu un atentat al Guvernului României la sănătatea cetăţenilor”