Una dintre propunerile principale vizează limitarea severă a indemnizațiilor acordate membrilor consiliilor de administrație din companiile de stat. În prezent, aceste indemnizații pot ajunge până la trei salarii medii pe ramură, însă PSD consideră că suma este exagerată în actualul context economic.
„În momentul de faţă se acordă până la 3 salarii medii pe ramură. Considerăm că un singur salariu mediu pe ramură este mai mult decât suficient în această perioadă de austeritate bugetară”, subliniază PSD într-un comunicat.
Totodată, formațiunea propune interzicerea cumulului de funcții în consiliile de administrație, o practică des întâlnită în ultimii ani și care permite unor persoane să încaseze venituri substanțiale de la mai multe instituții de stat.
„Vom vedea aceleaşi persoane că apar în mai multe consilii şi în final vor cumula aceiaşi bani. De aceea trebuie să se interzică explicit calitatea de membru în mai multe consilii”, arată social-democraţii.
În ceea ce privește domeniul fiscal, PSD solicită o majorare a impozitului pe veniturile obținute din tranzacționarea criptomonedelor sau a altor monede virtuale. Social-democrații vor ca acest tip de câștig să fie impozitat la același nivel ca dividendele, adică 16%, și cer eliminarea scutirilor existente pentru câștiguri mai mici de 600 de lei anual.
„Acest lucru este trecut deja în programul de guvernare, iar dacă Guvernul Bolojan a decis să crească impozitul la dividende la 16%, atunci acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi la câştigurile obţinute din tranzacţiile cu criptomonede”, menţionează PSD.
O altă propunere vizează suspendarea componentei necontributive din pensiile speciale pe perioada aplicării contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensii.
„În spiritul solidarităţii, se impune ca pentru perioada în care se aplică CASS la pensii să se suspende şi partea necontributivă din pensiile speciale. Iar o astfel de măsură nu are probleme de constituţionalitate, pentru că există prevedere în Constituţie care permite suspendarea temporară a unor drepturi şi libertăţi”, susțin social-democraţii.
Totodată, PSD propune interzicerea angajării în instituțiile statului a persoanelor care s-au pensionat anticipat, până la atingerea vârstei legale de pensionare. Formațiunea insistă și asupra tăierii tuturor sporurilor pentru funcțiile de conducere din sectorul public în următorii ani.
„Niciun spor pentru persoanele cu funcţii de conducere din aparatul de stat, până la 1 ianuarie 2028 (perioada de aplicare a CASS la pensii)”, mai spune PSD.