Putin a semnat o nouă lege. Pedepse drastice pentru cei care refuză să lupte, se ajunge până la 10 ani de închisoare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat sâmbătă un pachet de amendamente la Codul Penal, toate legate de serviciul militar.

24 sept. 2022, 17:13
Putin a semnat o nouă lege. Pedepse drastice pentru cei care refuză să lupte, se ajunge până la 10 ani de închisoare

Pachetul de amendamente semnat de Putin introduce un nou articol „Jaful”, în Codul Penal. Pentru această infracțiune, va fi prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la șase la 15 ani, relatează RIA.

Un alt articol nou este „Predarea voluntară” – pentru asta pedeapsa este de la trei la zece ani. Totuși, dacă soldatul care a săvârșit o astfel de infracțiune este la prima abatere, s-a întors în cele din urmă la locul său de serviciu și nu a comis alte infracțiuni în timp ce era în captivitate, atunci el poate fi absolvit de vină.

Dezertarea sau neprezentarea la serviciul militar se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani. Mai mult, personalul militar care se află în rezervă și chemat la pregătire militară va avea aceeași responsabilitate ca și soldații angajaţi pe bază de contract.

Citeşte şi Calmul de dinaintea furtunii: O faimoasă cititoare în tarot prezice o pauză în războiul din Ucraina, în 2023

În plus, pedepsele pentru neexecutarea ordinelor militare, refuzul de a participa la ostilități, încălcarea regulilor de serviciu, pierderea proprietății militare au fost şi ele înăsprite.

Unele modificări se referă la îndeplinirea contractelor prin ordin de stat – pentru încălcarea repetată a termenilor contractului, pedeapsa este de la patru la opt ani de închisoare, iar dacă sarcina nu este îndeplinită sau prejudiciul este de cel puțin cinci milioane de ruble – de la cinci la zece ani.

Citeşte şi Putin, turbat în plină mobilizare. L-a dat afară pe cel mai mare general care se ocupa de logistica războiului din Ucraina

Faptele penale contra serviciului militar vor fi considerate circumstanță agravantă dacă au fost săvârșite nu numai în condiții de conflict armat sau ostilități, ci și în perioada de mobilizare sau stare de urgență, în perioada de război.

Cu toate acestea, au existat multe relatări despre soldații ruși din Ucraina care au refuzat să lupte sau au fugit din țară pentru a evita recrutarea. Prin noua lege, autoritățile ruse vor să pedepsească un astfel de comportament.