UPDATE ORA 11:30
În atacul din noaptea de marți spre miercuri, Rusia a folosit cel mai consistent arsenal de la începutul războiului: 728 de drone şi 13 rachete, după cum au precizat Forţele Aeriene ucrainene, citate de AFP.
Potrivit Kievului, ofensiva rusă a lovit ”patru locuri”, fără să fie precizate deocamdată pagubele.
”Ţinta principală a atacului a fost regiunea Volînia, oraşul Luţk!”, au mai spus reprezentanții armatei ucrainene.
Forţele Aeriane ucrainene anunţă că armata a interceptat 711 drone şi şapte dintre rachetele trimise de ruși.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat, o dată în plus, ”sancţiuni dure” contra Rusiei şi economiei sale, care să vizeze în special sectorul petrolier, care ”alimentează maşina de război a Moscovei de peste trei ani”.
”Toţi cei care vor pacea trebuie să acţioneze”, a subliniat liderul de la Kiev.
”Este foarte revelator faptul că Rusia a desfăşurat acest atac în timp ce Statele Unite au anunţat în mod public că ne vor furniza armament”, a spus şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Scenariul conform căruia Vladimir Putin ar avea în plan să atace un stat NATO nu mai pare deloc pură ficțiune. O demonstrează chiar armata Kremlinului, care pare că testează vigilența Alianței Nord-Atlantice.
În noaptea de marți spre miercuri, la ora 2:15 GMT, cea mai mare parte a vestulului Ucrainei era sub alertă de raid aerian de aproape trei ore, în urma avertismentelor Forţelor Aeriene Ucrainene privind atacuri cu rachete şi drone ruseşti.
Cum atacurile Rusiei au vizat inclusiv zone din apropierea graniței Ucraina-Polonia, au fost activate, miercuri dimineață, avioane poloneze şi aliate. Scopul? Asigurarea siguranţei spaţiului aerian polonez, informează agenția Reuters, citată de news.ro.
”Măsurile (de activare a avioanelor – n.r.) luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a precizat, pe X, Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, spunea în 7 iulie că un posibil Al Treilea Război Mondial ar începe prin invazia Taiwanului de către China, concomitent cu invazia Alianței de către Federația Rusă.
”Dacă Xi Jinping (președintele Chinei – n.r.) ar ataca Taiwanul, s-ar asigura mai întâi că îl sună pe partenerul său mai mic în toată această situație, Vladimir Vladimirovici Putin, care locuiește la Moscova, și îi va spune: ‘Hei, voi face asta și am nevoie să-i ții ocupați în Europa atacând teritoriul NATO’. Așa va evolua cel mai probabil situația”, spune Rutte.
Avertismentul teribil al lui Rutte a venit pe fondul temerilor tot mai mari că Putin ar putea avea în vedere statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – toate membre NATO și foste părți ale Uniunii Sovietice, în cazul unui atac asupra Alianței.
În același context, Mark Rutte a subliniat că NATO este atât de puternică încât Rusia nu ar face niciodată acest lucru, iar colaborarea în zona Indo-Pacifică a organizației, datorată președintelui american Donald Trump, îngreunează considerabil o eventuală astfel de acțiune a lui Xi Jinping.
Tot secretarul general al NATO, Mark Rutte, îndemna aliaţii, în urmă cu o lună, să crească masiv cheltuielile pentru apărare şi să construiască mai multe arme, avertizând că liderul rus Vladimir Putin ar putea lansa un atac până în 2030.
Citește și Blackout în Ungaria după o furtună cu putere de ciclon. Probleme mari şi în Croaţia