Putin, veşti bune pentru Europa: „Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”

Fluxurile de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să repornească la timp, joi, după finalizarea lucrărilor de întreţinere.

20 iul. 2022, 06:22
Putin, veşti bune pentru Europa: „Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că gigantul Gazprom îşi va îndeplini „în totalitate” obligaţiile şi a ironizat Occidentul pentru că se bazează pe energia verde, relatează The Guardian.

Putin le-a spus reporterilor de la Teheran: ”Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”.

De asemenea, Putin a fost sarcastic la adresa Occidentului pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde.

FMI cere ca gazele să fie partajate între statele europene, pentru a evita o recesiune severă. În caz contrar, patru ţări ar urma să fie garv afectate

”Sunt mari experţi în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie neconvenţională – soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina – ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Vladimir Putin, conform The Guardian.

Fluxurile de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să repornească la timp, joi, după finalizarea lucrărilor de întreţinere – surse

Fluxurile de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să repornească la timp, joi, după finalizarea lucrărilor de întreţinere programate, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu planurile de export.

Conducta, care asigură mai mult de o treime din exporturile ruseşti de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost oprită pentru zece zile de întreţinere anuală, pe 11 iulie.

Marţi, livrările de gaze prin conductă au fost reluate pentur scurt timp, în timpul unor teste.

România va trebui să-şi scadă consumul de gaze, la cererea UE. Solicitarea riscă să devină obligatorie, document exploziv al Comisiei Europene

Sursele, care vorbesc sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei, au declarat pentru Reuters că gazoductul ar trebui să reia operaţiunile la timp, dar la o capacitate mai mică faţă de capacitatea sa de aproximativ 160 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi.

Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a redus luna trecută exporturile de gaze pe această rută la 40% din capacitate, invocând întârzieri în returnarea unei turbine pentru care Siemens Energy a efectuat liucrări de întreţine în Canada.

”Ei (Gazprom) vor reveni la nivelurile văzute înainte de 11 iulie”, a spus una dintre surse despre volumele de gaze aşteptate prin Nord Stream 1 începând de joi.

Contractul olandez de referinţă pe termen de o lună pentru gaze a scăzut cu 3% după ce Reuters a scris despre reluarea  livrărilor de gaze, începând de joi.

La începutul zilei, contractul a fost tranzacţionat în creştere, după ce Wall Street Journal a relatat că Comisia Europeană nu se aşteaptă ca livrările Nord Stream 1 să fie reluate după întreţinere.

Gazprom şi Nord Stream 1 nu au răspuns solicitărilor de comentarii, marţi.