Rabla pentru electrocasnice 2021 începe în aprilie. Suma alocată e aproape dublă. Ce valoare au noile vouchere

Program Rabla pentru electrocasnice va începe în ultima săptămână din luna aprilie. Anunţul a fost făcut marţi de ministrul Mediului, Barna Tanczos, la patru luni de la suspendarea înscrierilor.

24 mart. 2021, 10:00
Rabla pentru electrocasnice 2021 începe în aprilie. Suma alocată e aproape dublă. Ce valoare au noile vouchere
Rabla pentru electrocasnice 2021

Fondurile alocate pentru programul „Rabla pentru electrocasnice 2021” sunt de 75 de milioane de lei. Suma e aproape dublă, faţă de sesiunea din decembrie 2020, când au fost puse la dispoziţie 40 de milioane de lei.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a explicat că aplicaţia informatică pentru care cetăţenii se pot înscrie în programul „Rabla pentru electrocasnice 2021” este în faza finală. Urmează să fie demarată sesiunea de înscriere şi validare a comercianţilor, înainte ca programul să fie lansat efectiv pentru populaţie.

Atunci când vor accesa platforma pentru programul „Rabla pentru electrocasnice 2021”, persoanele fizice vor primi, prin intermediul aplicaţiei, un cod de voucher cu care se vor prezenta în magazinele participante în termen de 15 zile pentru a cumpăra noile echipamente, în schimbul celor vechi, notează Adevărul.

Care e valoarea voucherelor pentru programul „Rabla pentru electrocasnice 2021”

  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 400 de lei pentru: maşinile de spălat vase; aparatele de aer condiţionat, inclusiv cele portabile, frigiderele sau combinele frigorifice, televizoare, uscătoarele de rufe
  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe (la acest echipament finanţarea a crescut cu circa 30% faţă de anii anteriori), tablete
  • 200 de lei pentru aspiratoare.

Citeşte şi Schimbări importante de la 1 martie pe piaţa electrocasnicelor. UE introduce o nouă etichetă energetică

Rabla pentru electrocasnice 2021, mai multe fonduri faţă de anul precedent

În decembrie 2020, ministrul Mediului de la acea vreme, Mircea Fechet, spunea că bugetul pentru programul Rabla electrocasnice este de 40 de milioane de lei.

„Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puţin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie marâi, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, declara Mircea Fechet.

De ce a fost anulat programul Rabla pentru electrocasnice în 2020 chiar înainte de start

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost amânat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) cu doar câteva minute înainte de start, din cauza unor „suspiciuni (…) de fraudare” prin clonarea informaţiilor specifice programului.

„Modificare dată începere program Rabla pentru Electrocasnice: Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranţă suplimentare pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncţionalităţile apărute şi vă asigurăm că AFM va depune diligenţele necesare pentru defăşurarea în bune condiţii a programului”, a anunţat AFM pe site-ul său.

În decembrie 2020, înscrierile în Programul Rabla pentru electrocasnice au fost amânate din cauza „contextului de instabilitate cibernetică”, Administraţia Fondului pentru Mediu făcând referire la „suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi cu privire la încercări anterioare de fraudare a procesului de înscriere”.

Ulterior, ministrul Mediului a cerut revocarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu aruncă bomba: Liberalii au măsluit cifrele pandemiei, înainte de alegeri. ”Le-am descoperit cu surprindere!”