Radu F Alexandru, avizat favorabil pentru locul lui Dan Grigore la CNA

Comisiile pentru cultură din Parlament au avizat favorabil, luni, numirea lui Radu F Alexandru ca membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), din partea Guvernului, în locul lui Dan Grigore, care şi-a dat demisia din CNA în 8 martie.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 15:50
Radu F Alexandru, avizat favorabil pentru locul lui Dan Grigore la CNA

Senatorul PDL Radu F Alexandru a fost propus de Guvern pentru a ocupa funcţia de membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în locul lui Dan Grigore, care a demisionat din CNA în 8 martie. De asemenea, Mircea Valeriu Deacă a fost propus de Guvern ca membru supleant al lui Radu F Alexandru în CNA.

Radu F Alexandru şi Mircea Valeriu Deacă au fost audiaţi luni după-amiază de membrii comisiilor reunite de cultură, arte şi mass media ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. De la audieri au lipsit reprezentanţii opoziţiei.

Radu F Alexandru şi Mircea Valeriu Deacă au fost votaţi în unanimitate de deputaţii şi senatorii prezenţi la şedinţa comisiilor de cultură, însă, în lipsa cvorumului, se va întocmi un proces verbal cu propunerea din partea deputaţilor şi senatorilor prezenţi la şedinţa comisiilor reunite, către plenul Parlamentului, care marţi urmează să dea votul decisiv în privinţa numirii lui Radu F Alexandru, ca membru titular în CNA, şi a lui Mircea Valeriu Deacă – membru supleant în Consiliu.

„Cele două persoane propuse pentru CNA au primit un vot în unanimitate şi votul final, decisiv, va fi dat mâine (marţi – n.r.) în plenul comun al celor două Camere. Ţinând cont că în Comisia de cultură de la Senat nu există cvorum o dată cu protestul opoziţiei, cu greva parlamentară, ca şi până acum, vom întocmi un proces verbal cu o propunere din partea senatorilor şi deputaţilor către plenul reunit”, a declarat Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură, arte şi mass media a Camerei Deputaţilor, după votul deputaţilor şi senatorilor. Votul s-a desfăşurat cu uşile închise.

Audiat de deputaţii şi senatorii din Comisiile de Cultură, senatorul PDL Radu F Alexandru a spus că a acceptat această nominalizare ca membru titular în CNA din partea Guvernului pentru că este vorba despre o provocare şi, în acelaşi timp, despre asumarea unei responsabilităţi.

„Sunt la finalul celui de-al treilea mandat de senator. De fiecare dată am activat în Comisia de cultură – mass media. Mi-am adus aportul la Legea audiovizualului, cunosc legea, cunosc instituţia, cunosc oamenii din Consiliu şi am convingerea într-un deplin respect faţă de lege, fără niciun fel de gând de partizanat, fără niciun fel de gând al unei duble măsuri, am convingerea că pot să-mi aduc aportul, alături de echipa CNA, ca acest an, cu cele două confruntări electorale, cel puţin din punctul de vedere al peisajului audiovizual să nu se desfăşoare aşa cum toate previziunile anticipează, ca un an sângeros şi ca un an în care loviturile sub centură vor abunda”, a spus Radu F Alexandru.

Potrivit acestuia, „miza atât de mare” a făcut ca el să spună că este într-un fel dator să facă acest pas, de a accepta nominalizarea ca membru în CNA.

„Întâmplarea face ca domnul Dan Grigore – pe locul vacantat de el merg în CNA – este un vechi şi bun prieten şi am într-un fel sentimentul că duc mai departe o luptă pe care el a dus-o fără niciun fel de menajament faţă de propria persoană, faţă de liniştea lui şi a familiei, luptă care cred că trebuie dusă mai departe”, a mai spus Radu F Alexandru.

El a mai spus că este o onoare să-l reprezinte pe premierul Ungureanu în CNA, precizând însă că va avea un singur reper ca membru al Consiliului – Legea audiovizualului.

„Nu în ultimul rând, deloc mai puţin important decât ceea ce v-am spus până acum, onoarea de a reprezenta în CNA un om de calitatea domnului Mihai-Răzvan Ungureanu (…) a cântărit greu în decizia pe care am luat-o. Sper că nu comit o indiscreţie de neiertat. Când m-am întâlnit cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu, premierul României, am avut cutezanţa să-i spun «Bineînţeles, mă duc, având un singur reper în minte, legea audiovizualului». Domnul Mihai Răzvan Ungureanu mi-a spus «Cred că nu poate fi o altă cale şi nu mă aşteptam la altceva din partea dumneavoastră, domnule senator»”, a mai spus Radu F Alexandru.

Pe de altă parte, Mircea Valeriu Deacă, nominalizat de Guvern ca membru supleant al lui Radu F Alexandru în CNA, a spus că a acceptat nominalizarea pentru că „este o chestiune de pasiune de lungă durată”, încă de la sfârşitul anilor ’80, când s-a apropiat de critica de cinema şi de jurnalism. „Este o chestiune de profesionalitate şi de pasiune. Parcursul meu a fost legat de audiovizual, atât într-o zonă practică, cât şi în zona educativă, teoretică”, a mai spus Mircea Valeriu Deacă. El a mai spus că a doua pasiune pentru el este cea civică, cea de poziţie de cetăţean în faţa statului şi în faţa legii.

La finalul audierilor, Raluca Turcan a spus că are convingerea că marţi, în plen, Radu F Alexandru şi Mircea Valeriu Deacă vor primi votul final. „În calitate de preşedinte al acestei comisii nu pot decât să mă bucur de afirmaţia dumneavoastră că principalul reper va fi legea audiovizualului. În acelaşi timp, mi-aş dori ca, dincolo de Legea audiovizualului, care este o lege cu multe lacune, să realizaţi o echipă la nivelul CNA care să ţină cont şi de codul asumat împreună cu radiodifuzori. Sper ca împreună să putem să fim martorii unei noi Legi a audiovizualului, care sperăm să primească votul în Senatul României”, a mai spus Raluca Turcan.

Radu F Alexandru s-a născut pe 12 iulie 1943 şi a absoluvit Facultatea de matematică (1965), Facultatea de filosofie (1974), Facultatea de regie teatru – curs postuniversitar (1983) şi este doctorand UNATC.

El a fost membru al PD în perioada 1993 – 1999, membru al PNL între 1999 şi 2006 şi este membru PDL de la înfiinţarea partidului. El este la al treilea mandat de senator (1996 – 2000, 2000 – 2004 şi 2008 – 2012). Pe de altă parte, Radu F Alexandru este cunoscut pentru activitatea sa de scenarist şi dramaturg. El este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Dan Grigore şi-a depus, pe 8 martie, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, menţionând că nu poate funcţiona într-o instituţie obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă şi lipsă de respect faţă de reguli. Mandatul lui Dan Grigore în CNA ar fi expirat în decembrie 2012.

Dan Grigore ar fi împlinit, în decembrie 2012, două mandate a câte şase ani în CNA. Pe 19 decembrie 2006, el a fost a numit în Consiliu, pentru al doilea mandat, de Parlamentul României, la propunerea Guvernului, pentru perioada 2006 – 2012.