Raed Arafat, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru ROMÂNI. Ce se întâmplă cu pandemia şi ce vor face spitalele după 15 MAI

Publicat: Miercuri, 13 Mai 2020 21:31 // Actualizat: Miercuri, 13 Mai 2020 21:31 // Sursa: romaniatv.net

Raed Arafat a declarat, miercuri, că se observă o uşoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susţine că în România avem o rată de transmitere de 0,9 şi că deschiderea economiei trebuie să se facă cu reguli stricte.

Foto: republica.ro

"Există o uşoară coborâre (...) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (...) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile. Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat", a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Întrebat despre deschiderea mall-urilor, secretarul de stat a spus că este exclus să se redeschidă cinematografele şi zonele de food court: "O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu".

Raed Arafat: "Valul doi de coronavirus poate să fie şi la vară. NU trebuie să fim deloc relaxaţi"

Raed Arafat a mai declarat că după data de 15 mai, spitalele ar trebui să primească toate cazurile, iar oamenii ar trebui să ocolească Urgenţele pentru că acolo este zona cea mai expusă infectării cu coronavirus.

"Noi nu am închis spitalele. Au fost spitale Covid desemnate de Ministerul Sănătăţii, dar regula care s-a dat atunci a fost din medicina de dezastre. Cand te aştepti la un număr mare de cazuri, cazurile care nu sunt obligatorii să fie in spital, nu mai vin decât dacă starea lor e urgenţă sau se deteliorează pe parcursul aşteptării. Nimeni nu a zis la medici că nu mai pot interna sau că nu pot interna fără testul Covid. Au fost cazuri când bolnavul zăcea în UPU în aşteptarea testului", a declarat Raed Arafat la Digi 24.

STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Legea a trecut de Parlament. Ce se întâmplă cu amenzile

"După data de 15 mai, spitalele vor trebui să înceapă să primească bolnavii, dar vor fi reguli. Sfatul meu e să nu mergeţi la UPU decât dacă aveţi urgenţă pentru că este expus acolo. Dacă te doare capul de 10 zile, du-te la consult în altă parte. La UPU se va face un pretriaj. În interior şi la ambulatorii regulile vor fi urmatoarele... la ambulatoriu regula e că ar trebui să fie prioritară programarea. La spitale, dacă e un salon cu 5 paturi, poate că acum va avea 3 paturi şi distanţa va fi mai mare. Spitalele vor avea circuite, vor avea zone destinate bolnavilor care au şi Covid şi alte probleme. Va fi greu să menţinem spitale Covid şi non Covid. Spitalele trebuie să aibă zone. Plus că s-a întâmplat: accident rutier şi apoi s-a descoperit că are Covid. Aici medicii trebuie să fie echipaţi continuu. Aceste lucruri sunt adaptările care trebuie să fie în sistemul sanitar", a mai spus Raed Arafat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
15 mai coronavirus covid 19 Raed Arafat spitale
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H