Raed Arafat anunţă că au fost cumpărate materiale pentru Ebola în timpul pandemiei

Raed Arafat a anunţat în cadrul prezentării bilanţului activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor subordonate pe anul 2020 că au fost cumpărate materiale pentru Ebola, deşi cea mai mare provocare era coronavirusul.

18 feb. 2021, 12:38
Raed Arafat anunţă că au fost cumpărate materiale pentru Ebola în timpul pandemiei
Raed Arafat anunţă că au fost cumpărate materiale pentru Ebola în timpul pandemiei

Raed Arafat a prezentat bilanţul activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor subordonate pe anul 2020. Şeful DSU a anunţat că au fost cumpărate materiale pentru Ebola, care nu au fost folosite niciodată, deşi cea mai mare provocare era coronavirusul.

„Relațiile între DSU și cele în subordine au suferit o schimbare. Dacă ne uităm la noua schemă putem vedea că au apărut compartimente sau birouri care vor ajuta sistemul. (…) DSU a contribuit la realizarea unor acte normative, fiind corelate cu starea de urgență și cu starea de alertă, dar și legislația proprie. Cea mai importantă a fost ordonanța 68 și trecerea și aprobarea ei în noiembrie 2020.

Pe plan operațional provocarea cea mai mare a fost coronavirusul. Prima întâlnire a fost în 23 ianuarie, după ce a fost observată situația din Wuhan. După această întâlnire a fost analizatîă mai ales stocul de materiale. Au fost achiziționate materiale pentru Ebola, dar nu au fost folosite.  Reacția din 4 februarie de a achiziționa materiale a ajutat foarte mult ca răspunsul să fie dat la nivel național. În 26 februarie a fost primul caz anunțat, iar ulterior în 16 martie Klaus Iohannis a decretat starea de urgență”, a spus şeful DSU.

Citeşte şi Raed Arafat chemat la raport de Lucian Bode, în cazul femeii care a sărit de la balcon la Constanţa: „Este inadminsibil! Am vorbit cu Raed Arafat şi va spune de ce nu a achiziţionat perne”

Raed Arafat a izbucnit la prezentarea bilanţului activităţii DSU: „Este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum”

Referitor la discuţiile din spaţiul public privind achiziţiile de materiale în timpul pandemiei, şeful DSU spune că este „cea mai politizată situaţie de urgenţă”, subliniind că efortul IGSU şi a altor instituţii a fost „umbrit de acuzaţii false de cele mai multe ori”.

Citeşte şi Diana Şoşoacă, după ce a fost amendată: „Voi cere SRI datele publice privind telefoane date de Arafat în acea seară”

„Pot să spun, din păcate, dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum, lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut.

Este cea mai politizată şi cea mai controversată, în sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei, dar a avut acest lucru şi impact, pentru că efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, false de cele mai multe ori şi explicabile întotdeauna în mod corect, dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional.

Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a mai precizat şeful DSU.