Raed Arafat, avertisment de ultimă oră pentru români. Următoarele zile sunt CRUCIALE. Ce restricţii rămân valabile din 15 mai

Șeful Departamentul pentru Situații de Urgență a declarat, duminică seara, că în aceste zile se va vedea dacă numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 va crește, aceasta fiind corelată cu perioada de Paște. Raed Arafat a anunţat şi ce restricţii rămân valabile după ridicarea stării de urgenţă.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 06:55
Raed Arafat, avertisment de ultimă oră pentru români. Următoarele zile sunt CRUCIALE. Ce restricţii rămân valabile din 15 mai

Șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că perioada de incubație este de până la 14 zile și în aceste zile ar putea să apară cazuri care să fie corelate cu perioada de Paște.

„Așteptăm să vedem,. Acum suntem în perioada în care pot să înceapă să apară cazurile, deci incubația începe pe la 4-7 zile până la 14 zile, deci în aceste zile vom vedea dacă va fi o creștere corelată cu perioada de Paște”, a spus Arafat, la Digi24.

Avertismentul lui Raed Afarat, despre criza de coronavirus: „Nu vă faceţi planuri pentru vacanţa de vară” 

În ceea ce privește măsurile de relaxare a restricțiilor, așteptate să fie luate după 15 mai, șeful DSU a precizat că acestea vor fi graduale, iar oamenii nu trebuie să se aștepte că va fi ca înainte de izbucnirea epidemiei.

„Să nu se aștepte lumea că va avea măsuri de relaxare care să însemne o revenire la ceea ce a fost înaintea pandemiei la nivel mondial. Este vorba de măsuri graduale, atent decise și cu monitorizare între măsuri”, a precizat Arafat.

Acesta a dat și un exemplu de astfel de măsuri graduale.

„De exemplu, nu înseamnă că așa va fi, poate că în prima fază oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe proprie răspundere, dar în același timp poate că va trebui respectat mai departe numărul maxim de persoane, trebuie să se respecte mai departe faptul că nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant să se stea la masă, se merge doar să se cumpere. Cam așa arată, gradual poți să crești numărul persoanelor, dar după evaluarea primelor măsuri”, a spus Raed Arafat.

El a declarat că orice măsură va avea nevoie de o perioadă de monitorizare de 14 zile.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că după data de 15 mai autoritățile ar putea renunța la restricțiile de circulație impuse, dar că toți oamenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport.

Arafat, despre măsurile de relaxare de după 15 mai: „În prima fază mall-urile sau restaurantele vor rămâne închise” 

Raed Arafat spune ce ne aşteaptă după 15 mai

Raed Arafat trage un semnal de alarmă și spune că după 15 mai este posibil să vedem primele măsuri de relaxare, dar asta nu înseamnă că românii pot ieși de acum din casă, fără a mai respecta ordonanțele militare care sunt încă în vigoare.

„Dacă schimbăm comportamentul nostru prea devreme și dacă renunțăm prea devreme la măsurile de distanțare socială…

Chiar dacă s-a anunțat că vor fi unele măsuri după 15 mai, Președintele a spus că nu se va renunța total, noi vedem că unii au înțeles că relaxarea a început deja și nu respectă. Atenție, mai avem vreo 3 săptămâni. Aici vedem pericolul. O schimbare a situației poate schimba și deciziile de după”, a spus Raed Arafat, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că relaxarea măsurilor de după 15 mai nu înseamnă că am scăpat de riscul infecției COVID-19 și susține că nerespectarea regulilor de igienă va duce la o creștere a cazurilor noi.

Citeşte şi:  

Ce ar presupune primele măsuri de relaxare: 

„Aceste măsuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt măsuri compensatorii care vor exista. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunțate din timp.

Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a spus Raed Arafat, la Mediafax.

După ce se va începe procesul de relaxare a măsurilor, cetățenii vor trebui să dea dovadă de responsabilitate, susține secretarul de stat din MAI.

„Vor începe măsurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandări de sănătate publică în ceea ce privește industria HORECA.

Faptul că încep măsurile de relaxare asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Se relaxează unele lucruri, dar cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a mai explicat Arafat.

În urma unei intervenții la Digi24, secretarul de stat a dat câteva exemple de măsuri ce ar putea fi luate după 15 mai, fără a se înțelege că acestea sunt cele ce urmează a fi implementate.

“Poate că în primă fază oamenii să iasă fară să mai aibă declarația pe propria răspundere, nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se stă la restaurant.

Poți să crești numărul persoanelor, dar asta se va face ulterior. Poate că se deschid parcurile, dar nu și locurile de joacă. Acestea sunt exemple”, a spus Arafat, la Digi24.

“Încă va mai dura cu mallurile, nu cred că se vor redeschide imediat după 15 mai. Așteptăm să vedem ce decizii se vor lua, dar măsurile nu vor fi masive. Vor fi măsuri cu risc minim, urmate și de alte măsuri după o perioadă”, a mai spus secretarul de stat.

Acesta este modelul OFICIAL al declaraţiei pe propria răspundere. Detaliul din cauza căruia mulţi români iau amendă

 
 

loading...
Partenerii noștri