Raed Arafat, avertisment despre criza coronavirus. "Situaţia nu este sub control. Avem o creştere serioasă"

Publicat: Joi, 23 Iulie 2020 23:12 // Actualizat: Joi, 23 Iulie 2020 23:12 // Sursa: romaniatv.net

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că nu se poate spune că situaţia este controlată în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei, mai ales în unele zone ale ţării. Secretarul de stat în Ministerul de Interne a recunoscut că sistemul medidcal ar putea intra în colaps "fără nicio discuţie" în cazul în care nu se reduce numărul de infecţii cu noul coronavirus şi se pune presiune pe sistemul medical.

"Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică...Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control", a declarat Raed Afafat la postul Antena 3, citat de News.ro.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că situaţia poate fi ţinută sub control dacă se stabilesc aspectele care trebuie îmbunătăţite.

"Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă - când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia", a mai precizat Arafat.

Raed Arafat: "Există riscul să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate"

Întrebat dacă sistemul medical ar putea intra în colaps, Arafat a declarat: "Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim".

Spre deosebire de perioada de început a pandemiei, Raed Arafat susţine că avem toate stocurile necesare, însă tot se poate ajunge la saturaţia sistemului medical.

"Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme, Mecanismul protecţiei civile europene. Dar, în final, fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a mai declarat şeful DSU.

Şeful DSU susţine că autorităţile încearcă să nu se ajungă la situaţia respectivă.

"Noi ce încercăm să facem, este să nu ajungem acolo. Şi ca să nu ajungem acolo, sunt cele trei puncte pe care le-am zis, testările, anchetele şi carantinarea sau izolarea, dar mai ales este comportamnetul nostru. Toate au un rol şi comportamentul nostru are un rol major", a încheiat Arafat, conform sursei citate.

Nelu Tătaru, despre numărul record de cazuri: "Trăim un moment dificil"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dsu MAI Ministerul de Interne Raed Arafat secretar de stat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H