Raed Arafat avertizează din nou: „Orice scenariu e posibil dacă nu se iau măsuri”

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este de părere că anumite „personaje” din spațiul public și-au bătut joc de regulile de protecție sanitară, deși acestea sunt „minimale” și au un rol major în lupta cu epidemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 17:56
Raed Arafat avertizează din nou: „Orice scenariu e posibil dacă nu se iau măsuri”

CORONAVIRUS ROMÂNIA. „Orice scenariu este făcut pe bază de calcule matematice și orice scenariu poate să devină adevărat dacă nu se iau măsuri. Noi, clar, la acest moment, am recomandat și recomandăm în continuare respectarea măsurilor de distanțare și a măsurilor precum portul măștii, portul măștii în anumite zone, în aer liber, reducerea programelor în zonele de distracție sau unde există un contact mai intens între oameni de la o anumită oră. Acestea sunt măsuri care, dacă urmărim țările europene, România nu e singura care le ia. (…) Indiferent cât s-a încercat să se bată joc chiar de măsurile care se iau, totuși măsurile care s-au luat în România sunt în consens cu măsurile care se iau în alte țări”, a spus Raed Arafat, în direct la B1 TV.

Întrebat dacă asta înseamnă că anumite persoane au bagatelizat în spațiul public regulile de protecție sanitară, șeful DSU a răspuns: „Normal. Din momentul în care sunt personaje (…) și am văzut acest lucru promovat de la un protest în Piața Victoriei, un mare candidat, și n-am să zic numele, deci nu vreau să menționez nume, cred că lumea știe la cine mă refer, când vine și îți spune, libertatea este mai presus decât viața. Stai un pic, libertatea ta! Înțeleg, vrei să fii liber, să nu porți mască, vrei să te infectezi, e libertatea ta, dar până la momentul în care mă infectezi pe mine. Eu nu vreau să mă infectez”.

„Se bate joc de măsurile care sunt preventive, care ajută populația să limiteze răspândirea virusului și care ne ajută să reducem impactul pe terapie intensivă, și se confundă cu așa-zisa libertate absolută a individului de a face orice dorește. Această libertate absolută înseamnă că acest individ, la un moment, va călca peste libertatea altora de a rămâne sănătoși și de a nu se infecta. Acestea sunt aspecte care, da, trebuie discutate, trebuie discutate profund, filosofic, din toate punctele de vedere, dar acum avem o pandemie, care arată că, într-adevăr, ca să se țină sub control are nevoie de unele măsuri. Nu se iau măsuri restrictive, nu închidem – în Noua Zeelandă, pentru că o familie a apărut în localitatea Auckland, care e o localitate mare acolo, dacă nu mă înșel, poate că este chiar cel mai mare oraș la ei, au luat niște măsuri restrictive majore, ca să stopeze răspândirea. Noi nu venim să luăm aceste măsuri! N-am atins acest nivel, dar în același timp se iau măsuri minimale, de distanțare, de respectare a unor reguli de igienă, de portul măștii în spațiile închise, în spațiile deschise aglomerate. Măcar astea să le respectăm!”, a mai declarat secretarul de stat.

Gabriela Firea, soluţie salvatoare: „Oferim un voucher de 1000 de euro pacienţilor care s-au vindecat de Covid şi donează plasmă”