Raed Arafat: „Cel mai probabil perioada de închidere a şcolilor se va prelungi”

Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că, dacă evoluţia epidemiei de coronavirus va continua în acelaşi sens, probabil se va prelungi măsura închiderii şcolilor.

RomaniaTV.net
14 mart. 2020, 10:30
Raed Arafat: „Cel mai probabil perioada de închidere a şcolilor se va prelungi”

Cursurile tuturor instituţiilor de învăţământ au fost suspendate pentru perioada 11-22 martie, dar Raed Arafat a declarat sâmbătă, la Realitatea Plus, că această măsură va fi prelungită, dacă numărul infectărilor va continua să crească în acelaşi ritm.

„Să nu uităm că măsurile luate până acum pe închiderea școlilor, pe închiderea învățământului superior sau suspendarea lor sunt cu date: 23-24 martie, 31 martie, este foarte posibil să se decidă prelungirea acestor perioade. Fără nicio problemă, cred că cel mai probabil da, se va prelungi perioada de închidere a școlilor, va fi o decizie în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar dacă continua evoluția în acest sens, cel mai probabil se va prelungi perioada.

Dacă crește numărul semnificativ, este posibil să ajungem să tratăm pacienții la domiciliu dacă au formă ușoară, să fie sub monitorizare și să fie duși la spital numai dacă au forma intermediară sau formă critică. Este posibil să se ia măsuri la nivelul spitalelor de reorganizare a activității, în sensul în care, dacă vedem că sunt mai multe cazuri care vin la spital, spitalul să nu se ocupe pentru o perioadă de cazurile cronice, să înceapă să se concentreze mult mai mult doar pe cazurile acute. Sistemul trebuie să se adapteze situației, dar clar este posibil să ajungem ca cazurile cronice, care nu sunt puse în situația în care să fie rezolvate de urgență să fie amânate, una, două, trei luni, până ce situația revine, încet, încet, la normal. Aceste adaptări pot să se întâmple în cazul Scenariului 3″, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Citeşte şi: Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Avem 10.000 de teste Real Time PCR şi 50.000 de teste rapide pentru coronavirus”